Hyppää sisältöön

Miltä hukkuva näyttää?

Hukkuva ei näytä hukkuvalta

Hukkumisen ilmentymä saattaa olla huomattavasti erilainen kuin miltä se yleisimmin mielletään tai miten sitä televisiossa usein kuvataan. Ihmiset saattavat olettaa hukkuvan henkilön heiluttavan käsillään ja huutavan apua, mutta todellisuudessa tämä kuvaus on usein kaukana todellisuudesta. Puhutaankin ns. hiljaisesta hukkumisesta. Harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta hukkuva ihminen ei fysiologisesti pysty huutamaan apua. Hengityselimet on tarkoitettu hengittämiseen kun taas puhe on toissijainen tai päällekkäinen toiminto. Hengityksen on toimittava ennen kuin puhuminen onnistuu.

Miltä hukkuminen näyttää?

Vaikka hukkuvan käytös on aina yksilökohtaista, seuraavat merkit saattavat kertoa, että vedessä oleva ihminen tarvitsee apua.

  • Hukkuvan henkilön pää saattaa olla syvällä vedessä, suu vedenpinnan tasolla, joillakin pää voi olla notkahtanut taakse ja suu auki.
  • Silmät saattavat olla lasittuneet ja tyhjät, hankaluuksia kohdistaa katsetta tai silmät voi olla suljetut. Hiukset saattavat olla valuneet otsan ja silmien päälle.
  • Hädässä oleva on pystyasennossa, ei käytä jalkojaan.
  • Hyperventiloi tai haukkoo henkeään.
  • Hukkuva voi yrittää uida tiettyyn suuntaan, liikehdintä on epäkontrolloitua.
  • Hän voi myös yrittää ponnistella pois vedestä ja on hädin tuskin vedenpinnan yläpuolella.
  • Hukkuva voi näyttää siltä, että hän kiipeää näkymättömiä tikkaita ylöspäin

Jos joku putoaa veteen ja kaikki näyttää olevan kunnossa, älä ole liian varma. Joskus yleisin merkki hukkumisesta on, että henkilö ei näytä hukkuvan. Hukkuva voi näyttää vain polkevan vettä ja katselevan ylös kannelle. Yksi tapa varmistua on kysyä: ”Oletko kunnossa?” Jos hän pystyy vastaamaan, hän todennäköisesti on. Jos hän vain tuijottaa takaisin, sinulla voi olla alle 30 sekuntia aikaa auttaa.

H-RAP – näin pelastetaan veden varaan joutunut

Lue lisää