Hyppää sisältöön

Lapset veden äärellä

Ihanampaa kesäpuuhaa ei varmasti olekaan kuin lämpimänä päivänä rannalla oleilu. Lasten kanssa tulee kuitenkin olla koko ajan valppaana, jotta pienokaiset eivät riennä huomaamatta veteen. 

  1. Opettele ja kertaa lapsen kanssa säännöt, kuinka veden äärellä tai vedessä toimitaan.
  2. Pidä lapsella pelastusliivit päällä oikein puettuna.
  3. Seuraa lasten toimintaa herkeämättä.
  4. Valvo lasta käden mitan etäisyydeltä.
  5. Vedessä oltaessa, pidä lapsi aina itsesi ja rannan välissä.

Lapsille voi pukea pelastusliivit päälle jo rannalle tultaessa.

Vaikka lapsille on tarjolla erilaisia kellukkeita, ainoa oikea turvallisuusväline heille ovat perinteiset pelastusliivit. Ne kannattaa pukea päälle heti rannalle tultaessa. Vain pelastusliivit kääntävät tajuttoman henkilön selälleen siten, että hengitystiet pysyvät avoinna. Oikean kokoiset liivit kelluttavat eivätkä pääse luiskahtamaan päältä pois. Huomio pelastusliivejä valitessa ja sovittaessa, että niihin ei saa jäädä ns. kasvunvaraa.

Muista, että halusit tai et, oma toimintasi on lapselle esimerkki. Käytä siis itsekin tarvittavia turvallisuusvälineitä.

Valvo lapsia, älä päästä lasta yksin uimaan tai leikkimään rannalle. 

Lapset eivät välttämättä osaa varoa vesileikeissään eivätkä ymmärrä, että äkkisyvä vesi tulee yllättäen. Uimataitoisella lapsella, ja aikuisellakin, voimat voivat loppua yllättäen, jolloin avun on oltava lähellä. Kun voimat loppuvat, viimeiset voimat käytetään pinnalla pysymiseen eikä energiaa ole huutamiseen.

Hukkuminen itsessään on todella nopea tapahtuma – ihminen voi hukkua siinä ajassa, kun kirjoittaa päivitystä sosiaaliseen mediaan tai lukee kännykältä viestiä.

Valvo lasta käden mitan päässä siten, että lapsi jää aikuisen ja rannan väliin.

Rantavedessä uiskennellessa on tärkeää, ettei lapsi pääse livahtamaan syvään veteen. Lapsi tulee pitää koko ajan itsensä ja rannan välissä, jolloin voi varmistua, ettei pienokainen pääse karkaamaan. Varmista myös, että paikka on turvallinen uida ja hypätä. Opeta lapsesi hypyn jälkeen kääntymään tulosuuntaansa.

Aidoita pihan vesialueet siten, etteivät lapset pääse omin neuvoin veteen.

Ihminen voi hukkua vain muutaman sentin korkuiseen veteen. Pihan uima-altaat, kylpypaljut, sadevesitynnyrit ja koristealtaat ovatkin lapselle kodin vaaran paikkoja. Muista aidata tai muuten estää lasten pääsy pihan vesialueille omatoimisesti. Valvo aina pulikoivia lapsia altaassa tai kylpytynnyrissä. Älä myöskään jätä lapsia valvomatta puhallettavaan kahluualtaaseen ja muista tyhjentää se heti käytön jälkeen.