Hyppää sisältöön

Syyskuussa hukkui 8 ihmistä – kylmä vesi ja vaihtelevat olosuhteet suurimpia vaaratekijöitä

Syyskuussa ihmiset liikkuivat vielä aktiivisesti vesillä, mikä näkyi vaaratilanteina ja valitettavasti myös hukkumisina.

– Tavanomaista viileämpi syyskuu vauhdittaa vesistöjen viilenemistä. Tällä hetkellä kylmä vesi ja vaihtelevat sääolosuhteet ovat suurimpia vaaratekijöitä vesillä ja veden äärellä liikkujille. Kylmä vesi kangistaa ja veden varaan joutuminen, erityisesti ilman suojavarusteita, voi olla kohtalokasta hyvinkin nopeasti, sanoo SUH:n hengenpelastuksen asiantuntija Anne Hiltunen.

Viileässä vedessä hypotermian vaara on läsnä ilman oikeanlaisia suojavarusteita. Toinen iso riskitekijä kylmän veden aikaan on kylmäsokki.

– Ihmisen pudotessa kylmään veteen tulee usein kylmäsokkireaktio, mikä aiheuttaa sen, että ihmisen kyky pidättää hengitystään normaalista 60–90 sekunnista laskee muutamaan sekuntiin. Tämä lisää olennaisesti hukkumisen riskiä, kertoo Hiltunen.

Suomessa hukkuu tapaturmaisesti vuosittain 100–150 ihmistä, joista tilastojen mukaan noin puolet alkoholin vaikutuksen alaisena. Tyypillinen vesiliikenteessä hukkuja putoaa veneestä tai joutuu veden varaan veneen kaatuessa ilman pelastusliivejä. Uimiseen liittyvissä hukkumisissa arvioidaan usein oma uimataito tai toimintakyky väärin, lähdetään uimaan yksin tai jätetään lapset valvomatta. Useimmat hukkumistapaukset sattuvat tutuissa vesistöissä, lähellä rantaa.

– Vaaratilanne voi sattua kenelle tahansa, myös itselle. Onnettomuus yllättää aina, joten paras keino varautumiseen on huomioida turvallisuusasiat jo ennen vesille lähtemistä, muistuttaa Hiltunen.

Syyskuun hukkumiskuolemista tapahtui kolme Länsi- ja Sisä-Suomen alueella, kaksi Etelä-Suomen alueella, yksi Pohjois-Suomessa yksi Itä-Suomessa ja yksi Lounais-Suomessa.

Kuluneen vuoden hukkumisista 19 on tapahtunut vesiliikenteen yhteydessä, 17 uidessa, 7 jäihin vajoamisen seurauksena, yksi veteen putoamisen seurauksena ja 35 tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Tämän vuoden hukkuneista 47 on ollut miehiä, 7 naisia ja 25 tapauksessa sukupuoli ei ole tiedossa. Viime vuonna syyskuussa hukkui SUH:n ennakkotilastojen mukaan 5 ihmistä ja tammi-syyskuussa 131 ihmistä.

SUH suosittelee kaikkia kasvattamaan tietoisuuttaan vesiturvallisuudesta. Viisaasti Vesillä -kampanjan Hukkumattomuudenlupaus on oiva tapa perehtyä aiheeseen ja samalla haastaa läheisensä mukaan vesiturvallisuustalkoisiin.

LISÄTIETOJA

Anne Hiltunen, hengenpelastuksen koulutussuunnittelija
puh. 044 018 1879, anne.hiltunen(at)suh.fi
Niko Nieminen, viestintäasiantuntija
puh. 0400 469 202, niko.nieminen(at)suh.fi

SUH:n ennakkotilastot hukkumisista 2022 (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Viisaasti vesillä – Hukkumattomuudenlupaus

Pelastusvideot:

HRAP-pelastusvideo (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) 
Ämpärillä pelastaminen (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Pelastusrenkaalla pelastaminen (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)