Hyppää sisältöön

Helteinen kesäkuu vaati Suomen vesillä 18 ihmisen hengen

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesäkuu oli suurimmassa osassa maata tavanomaista lämpimämpi. Lämpimän kesäsään ikävänä kääntöpuolena ovat runsaat hukkumistapaturmat. Keskimäärin puolet Suomen hukkumistapaturmista ajoittuu kesäkuukausiin.

– Hukkuneiden määrä valitettavasti kasvaa, kun sää on suotuisa ja ihmisiä on paljon liikkeellä vesillä ja veden äärellä. Surullisinta on se, että hukkumiset ovat suurilta osin ennaltaehkäistävissä. Onnettomuus yllättää aina, joten paras keino varautumiseen on huomioida turvallisuusasiat jo ennen vesille lähtemistä, sanoo SUH:n viestintäasiantuntija Niko Nieminen.

Kesäkuun tilastoissa nousee esille uidessa (6) ja vesiliikenteen yhteydessä (5) tapahtuvien hukkumisten määrä. Paljon läheltä piti-tilanteita on myös tapahtunut. Jotta loppukesä sujuisi mahdollisimman turvallisesti, on syytä huomioida muutama asia.

– Muista terve järki ja selkeä arviointikyky – oikea asenne luo turvaa. Puetaan pelastusliivit aina vesillä liikkuessa, päihtyneenä pysytään rannalla, arvioidaan oma uimataito ja toimintakyky realistisesti, uidaan aina kaverin kanssa ja rannan suuntaisesti sekä pysytään käden mitan päässä lapsista veden äärellä, sanoo Nieminen.

SUH:n ennakkotilastot hukkumisista.

Suomessa hukkuu tapaturmaisesti vuosittain 100–150 ihmistä, joista tilastojen mukaan noin puolet alkoholin vaikutuksen alaisena. Suurin osa tapaturmaisista hukkumisista tapahtuu uinnin, pulikoinnin ja vedessä vilvoittelun yhteydessä, rannalta tai laiturilta tahattomasti veteen putoamisien yhteydessä ja vesikulkuneuvolla eli pääasiassa soutuveneellä liikkumisen yhteydessä. Hukkumiset tapahtuvat usein tutuissa sisävesistöissä, lähellä rantaa.

Kesäkuun hukkumiskuolemista tapahtui seitsemän Itä-Suomen alueella, neljä Länsi- ja Sisä-Suomen alueella, kolme Pohjois-Suomen alueella, kolme Lounais-Suomen alueella ja yksi Etelä-Suomen alueella. Kesäkuussa hukkui tänä vuonna 12 vähemmän kuin edellisenä vuonna vastaavana ajankohtana (30).

Juhannuskalastaja (Kuva: Kari Ekholm)

Koko alkuvuoden hukkumisista (36) kahdeksan on tapahtunut uidessa, kahdeksan vesiliikenteen yhteydessä, seitsemän jäihin vajoamisen seurauksena ja kolmessatoista tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Tämän vuoden hukkuneista yhdeksäntoista on miehiä, neljä naisia ja kolmessatoista tapauksessa sukupuoli ei ole tiedossa.

Lomakausi on vasta alkamassa, ja lämpimät säät näyttävät jatkuvan. Nautitaan kauniista kesäpäivistä – veneillään, uidaan ja huomioidaan ennen kaikkea turvallisuus. SUH suosittelee kaikkien kasvattamaan tietoisuuttaan vesiturvallisuudesta. Viisaasti Vesillä -kampanjan Hukkumattomuudenlupaus on oiva tapa perehtyä aiheeseen ja samalla haastaa läheisensä mukaan vesiturvallisuustalkoisiin.


10 VINKKIÄ VESITURVALLISEEN KESÄN VIETTOON

·       Käytä pelastusliivejä aina vesillä liikkuessasi.

·       Muista, että alkoholi ei kuulu vesille.

·       Valvo lapsia erityisen tarkkaan veden äärellä, käden mitan päässä.

·       Varmista ennen veteen hyppäämistä, ettei pinnan alla piile vaaraa.

·       Arvioi oma uimataitosi realistisesti ja ui sen mukaisesti.

·       Ui rannan suuntaisesti, jotta jalkasi ylettyvät tarvittaessa pohjaan.

·       Ota aina kaveri mukaan uimaan ja saunomaan.

·       Opettele lapsen kanssa säännöt, kuinka veden äärellä tai vedessä toimitaan.

·       Tarkista veneesi merikelpoisuus ja että siitä löytyy oikea varustus.

·       Muista terve järki ja selkeä arviointikyky – oikea asenne luo turvaa.

SUH:n ennakkotilastot hukkumisista 2022 (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Ohjeita ja videoita turvalliseen vesillä liikkumiseen
Viisaasti vesillä – Hukkumattomuudenlupaus

Pelastusvideot:
Kun huomaat jonkun olevan hädässä veden varassa, toimi näin (HRAP) (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Ämpärillä pelastaminen (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Pelastusrenkaalla pelastaminen (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Lisätietoja:
Niko Nieminen, SUH:n viestintäasiantuntija, niko.nieminen(a)suh.fi, 0400469202