Hyppää sisältöön

10 vinkkiä vesiturvalliseen kesän viettoon – toukokuussa hukkui 7 ihmistä

Suomessa hukkuu tapaturmaisesti vuosittain 100–150 ihmistä, joista keskimäärin puolet kesäkuukausien aikana. Tyypillinen hukkuja putoaa veneestä, joutuu veden varaan veneen kaatuessa tai arvioi oman toimintakykynsä uidessa väärin. Useimmat hukkumistapaukset sattuvat tutuissa vesistöissä, lähellä rantaa. Suurin osa hukkumisista voitaisiin välttää oikealla turvallisuusasenteella ja varautumisella, käyttämällä pelastusliivejä ja olemalla vesillä selvin päin.

Sää ja uimavedet lämpenevät, ihmiset suuntaavat mökille, vesille ja veden äärelle. Jotta kesä sujuisi mahdollisimman turvallisesti, on syytä huomioida muutama asia.

– Alkoholi ei kuulu vesille, päihtyneenä ei tule mennä uimaan tai veneilemään. Alkoholi rohkaisee ja poistaa estoja sekä samalla heikentää kehon hallintaa lamauttaessaan keskushermoston toimintaa. Humalassa alttius tapaturmille kasvaa. Hätätilanteessa toimiminen voi olla haastavaa selvin päin, humalassa se on jopa mahdotonta, sanoo SUH:n viestintäasiantuntija Niko Nieminen.

– Vaaratilanne voi sattua kenelle tahansa, myös uimataitoisille. Uimareiden on hyvä muistaa, että uidaan rannan suuntaisesti, jotta jalat yltävät tarvittaessa pohjaan. Uimaan tulee aina ottaa kaveri mukaan, jotta tarvittaessa on joku paikalla auttamassa yllättävän tilanteen sattuessa. Kylmä vesi kangistaa pidemmillä matkoilla, joten turhia riskejä kannattaa välttää, muistuttaa Nieminen.

Useimmat lapset ovat luonnostaan kiinnostuneita vedestä ja leikkivät mielellään sen äärellä. Valvo lapsia veden äärellä herkeämättä.

– Erityisesti rannalla pulikoivia ja leikkiviä lapsia tulee valvoa herkeämättä ja riittävän lähellä – käsivarren mitan päässä. Hukkuminen tapahtuu yleensä hiljaa ja nopeasti. Jos katse on esimerkiksi puhelimessa tai kirjassa, kohtaloksi koituva tilanne saattaa jäädä huomaamatta, muistuttaa Nieminen.

Vesille suunnataan liian usein ilman päälle puettuja pelastusliivejä. Tutkimusten mukaan jopa 80 % vesiliikenteessä hukkuneesta olisi pelastunut, jos heillä olisi ollut päällään oikein puetut pelastusliivit ja tilanteen nähneet olisivat osanneet auttaa.

– Onnettomuustilanteessa ei liivien pukemiselle ole usein enää aikaa. Tilastojen ja tutkimusnäytön perusteella voidaan sanoa, että pelastusliivien käyttöasteen lisääntyminen olisi yksi tehokkaimmista vesiliikenteen turvallisuutta edistävistä ja erityisesti hukkumiskuolemia ehkäisevistä yksittäisistä tekijöistä. Pukekaa pelastusliivit, sanoo Nieminen.

Koska onnettomuus yllättää aina, paras keino varautumiseen on huomioida turvallisuusasiat jo ennen vesille lähtemistä. Vesiturvallisuus on pitkälti asennekysymys. Nieminen peräänkuuluttaa esimerkin voimaa.  

– Muista, että sinä voit vaikuttaa asenteisiin esimerkin voimalla. Esimerkin voima, kun on paljon tehokkaampi kuin sanojen. Käyttäydy itse asianmukaisesti ja ohjeista tarvittaessa tuttujasi. Tärkeintä on terve järki ja selkeä arviointikyky, oikea asenne luo turvaa, sanoo Nieminen.

Toukokuun hukkumiskuolemista tapahtui kaksi Länsi- ja Sisä-Suomen alueella, kaksi Lounais-Suomen alueella, yksi Itä-Suomen alueella, yksi Etelä-Suomen alueella ja yksi Lapin alueella. Tämän vuoden hukkuneista kuusi on miehiä, kolme naisia ja kahdeksassa tapauksessa sukupuoli ei ole tiedossa. Viime vuonna toukokuussa hukkui SUH:n ennakkotilastojen mukaan 10 ihmistä ja tammi-toukokuussa 33 ihmistä.

SUH:n ennakkotilastoihin perustuva kuva.

SUH suosittelee kaikkien kasvattamaan tietoisuuttaan vesiturvallisuudesta. Viisaasti Vesillä -kampanjan Hukkumattomuudenlupaus on oiva tapa perehtyä aiheeseen ja samalla haastaa läheisensä mukaan vesiturvallisuustalkoisiin. Uimataito ja hyvät vesiturvallisuustaidot antavat vapauden liikkua vedessä, vesillä ja veden äärellä turvallisesti eri vuoden aikoina.

10 VINKKIÄ VESITURVALLISEEN VIIKONLOPUN VIETTOON

  • Käytä pelastusliivejä aina vesillä liikkuessasi.
  • Muista, että alkoholi ei kuulu vesille.
  • Valvo lapsia erityisen tarkkaan veden äärellä, käden mitan päässä.
  • Varmista ennen veteen hyppäämistä, ettei pinnan alla piile vaaraa.
  • Arvioi oma uimataitosi realistisesti ja ui sen mukaisesti.
  • Ui rannan suuntaisesti, jotta jalkasi ylettyvät tarvittaessa pohjaan.
  • Ota aina kaveri mukaan uimaan ja saunomaan.
  • Opettele lapsen kanssa säännöt, kuinka veden äärellä tai vedessä toimitaan.
  • Tarkista veneesi merikelpoisuus ja että siitä löytyy oikea varustus.
  • Muista terve järki ja selkeä arviointikyky – oikea asenne luo turvaa.

 

LISÄTIETOJA
 
Niko Nieminen, viestintäasiantuntija, puh. 0400 469 202, niko.nieminen(at)suh.fi
Anne Hiltunen, koulutussuunnittelija, puh. 044 018 1879, anne.hiltunen(at)suh.fi

SUH:n hukkumistilastot 2022 (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Ohjeita ja videoita turvalliseen vesillä liikkumiseen
Viisaasti vesillä – Hukkumattomuudenlupaus
Uimarantaetiketti – näin toimit rannalla vastuullisesti (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Pelastusvideot:
Kun huomaat jonkun olevan hädässä veden varassa, toimi näin (HRAP) (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Ämpärillä pelastaminen (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Pelastusrenkaalla pelastaminen (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)