Hyppää sisältöön

Huhtikuussa hukkui 6 ihmistä – oikea asenne luo turvaa

SUH:n ennakkotilastoihin perustuva kuva.

Tällä hetkellä vesillä liikkujien suurimpia vaaratekijöitä ovat kylmä vesi, petolliset kevätjäät ja muuttuvat sääolosuhteet. Kylmä vesi kangistaa ja veden varaan joutuminen, ilman oikeita turvavälineitä, voi olla kohtalokasta hyvinkin nopeasti.

– Vesistöjen jäätilanne on vaihtelevaa ympäri maata. Etelä- ja Keski-Suomessa jäät ovat suurilta osin sulaneet, mutta esimerkiksi lapissa on monin paikoin vielä jäätä. Kevätjää on haurasta ja petollista, eikä sen kantavuuteen voi luottaa. Jäällä liikkumista tulee välttää, ellei ole täysin varma, että se on kantavaa koko liikkuma-alueella, huomauttaa Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton viestintäasiantuntija Niko Nieminen.

Veneilykausi alkaa – turvallisuusasiat kuntoon

Veneilykausi on alkamassa. SUH kannustaa veneilijöitä kertaamaan turvallisen veneilyn periaatteet ja varmistamaan, että omat veneilytaidot ja veneen varusteet ovat kunnossa ennen kauden ensimmäistä veneretkeä.

– Pelastusliivien pelastava vaikutus on kiistaton. Kahdeksan kymmenestä hukkuneesta olisi pelastunut, jos heillä olisi ollut päällään oikein puetut pelastusliivit ja tilanteen nähneet olisivat osanneet auttaa. SUH kampanjoi pelastusliivien tärkeydestä Pelastusliivipäivänä 28.5.2022, kertoo Nieminen.

– Pelastusliivit ovat elintärkeät, mutta niin on myös terve järki ja selkeä arviointikyky, oikea asenne luo turvaa. Tarkista veneen merikelpoisuus, muista tehdä tilannearvio ennen veneretkeä ja muista, ettei alkoholi kuulu yhteen veneilyn kanssa. Veneilytaidot kuntoon, muistuttaa Nieminen.

SUH:n median välityksellä keräämien ennakkotietojen mukaan on tämän vuoden tammi-huhtikuussa hukkunut 10 ihmistä, joista neljä on miehiä, kaksi naisia ja neljässä tapauksessa sukupuoli ei ole selvillä. Huhtikuun hukkumiskuolemista tapahtui kolme Itä-Suomessa, kaksi Etelä-Suomessa ja yksi Lounais-Suomessa. Ennakkotilastojen mukaan viime vuonna huhtikuussa hukkui 10 ihmistä ja tammi-huhtikuussa 22 ihmistä.

Lisätietoja:
Niko Nieminen, viestintäasiantuntija, puh. 0400 469 202, niko.nieminen(at)suh.fi
Anne Hiltunen, koulutussuunnittelija, puh. 044 018 1879, anne.hiltunen(at)suh.fi

SUH:n ennakkotilastot hukkumisista 2022 (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Pelastusliivipäivä 28.5.2022
Ohjeita ja videoita turvalliseen vesillä liikkumiseen
Viisaasti vesillä – Hukkumattomuudenlupaus
Meren jäätilanne (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Sisävesien jäätilanne (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Pelastusvideot:
Kun huomaat jonkun olevan hädässä veden varassa, toimi näin (HRAP) (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Jääturvallisuusvideot (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)