Hyppää sisältöön

Heinäkuussa hukkui 20 ihmistä

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) median välityksellä kerättyjen ennakkotietojen mukaan heinäkuussa hukkui 20 ihmistä. Kuusi hukkumista tapahtui uidessa ja kuusi vesiliikenteen yhteydessä. Kahdeksassa tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Suomessa on tammi-heinäkuun aikana hukkunut 56 ihmistä, näistä kesä-heinäkuussa 38.

– Viime vuonna hukkumisia oli puolet enemmän, mikä voi osakseen selittyä sillä, että hellepäiviä oli runsaasti ja vesille hakeuduttiin ehkä enemmän vilvoittelemaan, sanoo SUH:n toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen

Hukkumisten vähenemiseen voi osaltaan myös vaikuttaa, että vuoden 2021 aikana tehtiin Onnettomuustutkintakeskuksen teematutkintaa hukkumisista ja näin hukkumisia raportoitiin tavanomaista tarkemmin.  

Suomessa hukkuu tapaturmaisesti vuosittain noin 150 ihmistä. Hukkumiset tapahtuvat usein viikonloppuisin. Lähes puolet hukkuneista on päihtyneitä. Tyypillisesti hukkuminen tapahtuu uimisen tai pulikoinnin yhteydessä, kiikkerällä soutuveneellä liikuttaessa tai rannalta tai laiturilta putoamisen seurauksena. Usein ollaan liikkeellä esimerkiksi omassa mökkirannassa tai tutuilla vesillä yksin: Näin näyttäisi olevan tänäkin kesänä.

–  Hukkumisia tapahtuu ympäri vuoden, mutta kesä-heinäkuu erottuvat tilastoissa. Tänä vuonna myös elokuun alku on ollut synkkä, kun hukkumisia on jo ainakin kuusi. Vaikka monilla lomat alkavat jo olla takanapäin, niin vesillä ja veden äärellä liikutaan ahkerasti etenkin viikonloppuisin. Nyt tuleviksi päiviksi on myös jälleen luvattu hellelukemia, joten edelleen tulee olla viisaasti vesillä, sanoo Heinonen.

Heinäkuun hukkumiskuolemista tapahtui kuusi Etelä-Suomen alueella, kuusi Länsi- ja Sisä-Suomen alueella, neljä Itä-Suomen alueella, kaksi Lounais-Suomen alueella, yksi Pohjois-Suomen alueella ja yksi Lapin alueella.

Viime vuonna heinäkuussa hukkui SUH:n ennakkotilastojen mukaan 45 ihmistä ja tammi-heinäkuussa 114 ihmistä. Alkuvuoden hukkumisista 14 on tapahtunut uidessa, 14 vesiliikenteen yhteydessä, 7 jäihin vajoamisen seurauksena ja 21 tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Tämän vuoden hukkuneista 34 on miehiä, 4 naisia ja 18 tapauksessa sukupuoli ei ole tiedossa.

10 VINKKIÄ VESITURVALLISEEN KESÄN VIETTOON        

– Käytä pelastusliivejä aina vesillä liikkuessasi

– Muista, että alkoholi ei kuulu vesille.

– Valvo lapsia erityisen tarkkaan veden äärellä, käden mitan päässä.

– Varmista ennen veteen hyppäämistä, ettei pinnan alla piile vaaraa.

– Arvioi oma uimataitosi realistisesti ja ui sen mukaisesti.

– Ui rannan suuntaisesti, jotta jalkasi ylettyvät tarvittaessa pohjaan.

– Ota aina kaveri mukaan uimaan ja saunomaan.

– Opettele lapsen kanssa säännöt, kuinka veden äärellä tai vedessä toimitaan.

– Tarkista veneesi merikelpoisuus ja että siitä löytyy oikea varustus.

– Muista terve järki ja selkeä arviointikyky – oikea asenne luo turvaa.

 

LISÄTIETOJA

Kristiina Heinonen, toiminnanjohtaja, puh. 040 5213282, kristiina.heinonen(at)suh.fi

Anne Hiltunen, koulutussuunnittelija, puh. 044 018 1879, anne.hiltunen(at)suh.fi

SUH:n hukkumistilastot 2022 (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Ohjeita ja videoita turvalliseen vesillä liikkumiseen
Viisaasti vesillä – Hukkumattomuudenlupaus

Pelastusvideot:
Kun huomaat jonkun olevan hädässä veden varassa, toimi näin (HRAP) (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Ämpärillä pelastaminen (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Pelastusrenkaalla pelastaminen (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)