Hyppää sisältöön

Helteinen kesäkuu vaati Suomen vesillä 30 ihmisen hengen

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesäkuu oli suurimmassa osassa maata ennätyksellisen tai poikkeuksellisen lämmin. Lämpimän kesäsään ikävänä kääntöpuolena ovat runsaat hukkumistapaturmat. Keskimäärin puolet Suomen hukkumistapaturmista ajoittuu kesäkuukausiin.

Kesäkuun lukema on viimeksi ollut synkempi vuonna 1999, jolloin hukkui 45 ihmistä. Juhannuksena on viimeksi hukkunut enemmän vuonna 2000, jolloin hukkumisia tapahtui 16.

– Poikkeuksellisista lukemista puhutaan. Äärimmäisen surullista, koska hukkumiset ovat suurimmilta osin ehkäistävissä. Vesiturvallisuus on pitkälti asennekysymys, ja tähän tarvitaan Suomessa muutosta, sanoo SUH:n asiantuntija Niko Nieminen.

– Kesäkuun tilastoissa nousee esille uidessa tapahtuvien hukkumisten määrä. Paljon läheltä piti-tilanteita on myös tapahtunut lapsien kanssa veden äärellä ja valitettavasti hukkumisiltakaan ei ole vältytty. Valvovat silmäparit ovat tärkeitä erityisesti lasten, mutta myös aikuisten uidessa.

Suomessa hukkuu tapaturmaisesti vuosittain 100–150 ihmistä, joista tilastojen mukaan noin puolet alkoholin vaikutuksen alaisena. Tyypillinen hukkuja putoaa veneestä, joutuu veden varaan veneen kaatuessa tai arvioi oman toimintakykynsä uidessa väärin. Useimmat hukkumistapaukset sattuvat tutuissa vesistöissä, lähellä rantaa. Onnettomuus yllättää aina, joten paras keino varautumiseen on huomioida turvallisuusasiat jo ennen vesille lähtemistä.

– Lyhyesti, vältetään turhia riskejä. Puetaan pelastusliivit aina vesillä liikkuessa, päihtyneenä pysytään rannalla, arvioidaan oma uimataito realistisesti, uidaan aina kaverin kanssa ja rannan suuntaisesti sekä pysytään käden mitan päässä lapsista veden äärellä, sanoo Nieminen.

Kesäkuun hukkumiskuolemista tapahtui yksitoista Itä-Suomen alueella, yhdeksän Etelä-Suomen alueella, seitsemän Länsi- ja Sisä-Suomen alueella, yksi Lapin alueella, yksi Pohjois-Suomen alueella ja yksi Lounais-Suomen alueella. Viime vuonna kesäkuussa hukkui 20 ihmistä ja tammi-toukokuussa 63 ihmistä.

Juhannuskalastaja / kuva: Kari Ekholm

Juhannuksena hukkui 13 ihmistä. Juhannustilastot ovat tarkentuneet loppukuusta, kun kadoksissa olleita ihmisiä on löydetty hukkuneena.  

Koko alkuvuoden hukkumisista viisitoista on tapahtunut uidessa, kaksitoista jäihin vajoamisen seurauksena, kymmenen vesiliikenteen yhteydessä, yksi laitesukelluksen yhteydessä ja kolmessakymmenessä tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Tämän vuoden hukkuneista 39 on miehiä, 8 naisia ja 21 tapauksessa sukupuoli ei ole tiedossa.

Lomakausi on vasta alkamassa, ja lämpimät säät näyttävät jatkuvan. Nautitaan kauniista kesäpäivistä – veneillään, uidaan ja huomioidaan ennen kaikkea turvallisuus. SUH suosittelee kaikkien kasvattamaan tietoisuuttaan vesiturvallisuudesta. Viisaasti Vesillä -kampanjan Hukkumattomuudenlupaus on oiva tapa perehtyä aiheeseen ja samalla haastaa läheisensä mukaan vesiturvallisuustalkoisiin.


10 VINKKIÄ VESITURVALLISEEN KESÄN VIETTOON

  • Käytä pelastusliivejä aina vesillä liikkuessasi.
  • Muista, että alkoholi ei kuulu vesille.
  • Valvo lapsia erityisen tarkkaan veden äärellä, käden mitan päässä.
  • Varmista ennen veteen hyppäämistä, ettei pinnan alla piile vaaraa.
  • Arvioi oma uimataitosi realistisesti ja ui sen mukaisesti.
  • Ui rannan suuntaisesti, jotta jalkasi ylettyvät tarvittaessa pohjaan.
  • Ota aina kaveri mukaan uimaan ja saunomaan.
  • Opettele lapsen kanssa säännöt, kuinka veden äärellä tai vedessä toimitaan.
  • Tarkista veneesi merikelpoisuus ja että siitä löytyy oikea varustus.
  • Muista terve järki ja selkeä arviointikyky – oikea asenne luo turvaa.

 

SUH:n ennakkotietoihin perustuva kuva.

LISÄTIETOJA
 
Niko Nieminen, hengenpelastuksen asiantuntija, puh. 0400 469 202, niko.nieminen(at)suh.fi
Anne Hiltunen, hengenpelastuksen asiantuntija, puh. 044 018 1879, anne.hiltunen(at)suh.fi

SUH:n ennakkotilastot hukkumisista 2021 (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Ohjeita ja videoita turvalliseen vesillä liikkumiseen
Viisaasti vesillä – Hukkumattomuudenlupaus
Uimarantaetiketti – näin toimit rannalla vastuullisesti (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Pelastusvideot:
Kun huomaat jonkun olevan hädässä veden varassa, toimi näin (HRAP) (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Ämpärillä pelastaminen (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Pelastusrenkaalla pelastaminen (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)