Hyppää sisältöön

4.6.2021 | 10 vinkkiä vesiturvalliseen viikonlopun viettoon – toukokuussa hukkui 10 ihmistä

Sää ja uimavedet lämpenevät, lapsilla ja nuorilla päättyy lukuvuosi ja kesälomat alkavat – vauhdikas viikonloppu lisää tapaturmariskiä. Nuorten perinteiset kokoontumispaikat eri puolella Suomea sijoittuvat usein vesistöjen äärelle. Jotta kesäinen viikonloppu sujuisi mahdollisimman turvallisesti, on syytä huomioida muutama asia.

– Alkoholi ei kuulu vesille – päihtyneenä ei tule mennä uimaan tai veneilemään. Alkoholi rohkaisee ja poistaa estoja sekä samalla heikentää kehon hallintaa lamauttaessaan keskushermoston toimintaa. Humalassa alttius tapaturmille kasvaa. Hätätilanteessa toimiminen voi olla haastavaa selvin päin, humalassa se on jopa mahdotonta, sanoo SUH:n viestintäasiantuntija Niko Nieminen.

Vaaratilanne voi sattua kenelle tahansa, myös uimataitoisille. Uimareiden on hyvä muistaa, että uidaan rannan suuntaisesti, jotta jalat yltävät tarvittaessa pohjaan. Uimaan tulee aina ottaa kaveri mukaan, jotta tarvittaessa on joku paikalla auttamassa yllättävän tilanteen sattuessa. Kylmä vesi kangistaa pidemmillä matkoilla, joten turhia riskejä kannattaa välttää.

– Erityisesti rannalla pulikoivia ja leikkiviä lapsia tulee valvoa herkeämättä ja riittävän lähellä – käsivarren mitan päässä. Hukkuminen tapahtuu yleensä hiljaa ja nopeasti. Jos katse on esimerkiksi puhelimessa tai kirjassa, kohtaloksi koituva tilanne saattaa jäädä huomaamatta, muistuttaa Nieminen.

Vesille suunnataan liian usein ilman päälle puettuja pelastusliivejä. Tutkimusten mukaan jopa 80 % vesiliikenteessä hukkuneesta olisi pelastunut, jos heillä olisi ollut päällään oikein puetut pelastusliivit ja tilanteen nähneet olisivat osanneet auttaa.

– Onnettomuustilanteessa ei liivien pukemiselle ole usein enää aikaa. Tilastojen ja tutkimusnäytön perusteella voidaan sanoa, että pelastusliivien käyttöasteen lisääntyminen olisi yksi tehokkaimmista vesiliikenteen turvallisuutta edistävistä ja erityisesti hukkumiskuolemia ehkäisevistä yksittäisistä tekijöistä. Pukekaa pelastusliivit, sanoo Nieminen.

Koska onnettomuus yllättää aina, paras keino varautumiseen on huomioida turvallisuusasiat jo ennen vesille lähtemistä. Vesiturvallisuus on pitkälti asennekysymys. Nieminen peräänkuuluttaa esimerkin voimaa.  

– Muista, että sinä voit vaikuttaa asenteisiin esimerkin voimalla. Esimerkin voima, kun on paljon tehokkaampi kuin sanojen. Käyttäydy itse asianmukaisesti ja ohjeista tarvittaessa tuttujasi. Tärkeintä on terve järki ja selkeä arviointikyky, oikea asenne luo turvaa.

Toukokuun hukkumiskuolemista tapahtui kolme Länsi- ja Sisä-Suomen alueella, kolme Pohjois-Suomen alueella, kaksi Lounais-Suomen alueella ja kaksi Itä-Suomen alueella. Viime vuonna toukokuussa hukkui 7 ihmistä ja tammi-toukokuussa 40 ihmistä.

 

SUH:n ennakkotilastoihin perustuva kuva.

10 VINKKIÄ VESITURVALLISEEN VIIKONLOPUN VIETTOON

·   Käytä pelastusliivejä aina vesillä liikkuessasi.

·   Muista, että alkoholi ei kuulu vesille.

·   Valvo lapsia erityisen tarkkaan veden äärellä, käden mitan päässä.

·   Varmista ennen veteen hyppäämistä, ettei pinnan alla piile vaaraa.

·   Arvioi oma uimataitosi realistisesti ja ui sen mukaisesti.

·   Ui rannan suuntaisesti, jotta jalkasi ylettyvät tarvittaessa pohjaan.

·   Ota aina kaveri mukaan uimaan ja saunomaan.

·   Opettele lapsen kanssa säännöt, kuinka veden äärellä tai vedessä toimitaan.

·   Tarkista veneesi merikelpoisuus ja että siitä löytyy oikea varustus.

·   Muista terve järki ja selkeä arviointikyky – oikea asenne luo turvaa.

 

LISÄTIETOJA
 
Niko Nieminen, viestintäasiantuntija, puh. 0400 469 202, niko.nieminen(at)suh.fi
Anne Hiltunen, koulutussuunnittelija, puh. 044 018 1879, anne.hiltunen(at)suh.fi

SUH:n ennakkotilastot hukkumisista 2021 (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Ohjeita ja videoita turvalliseen vesillä liikkumiseen
Viisaasti vesillä – Hukkumattomuudenlupaus
Uimarantaetiketti – näin toimit rannalla vastuullisesti (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Pelastusvideot:
Kun huomaat jonkun olevan hädässä veden varassa, toimi näin (HRAP) (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Ämpärillä pelastaminen (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Pelastusrenkaalla pelastaminen (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)