Hyppää sisältöön

5.3.2021 | SUH varoittaa petollisista kevätjäistä – helmikuussa hukkui yksi ihminen

Tällä hetkellä jäillä liikkujien suurimpia vaaratekijöitä ovat kylmä vesi, heikot kevätjäät ja muuttuvat sääolosuhteet. Kylmä vesi kangistaa ja veden varaan joutuminen, ilman oikeita turvavälineitä, voi olla kohtalokasta hyvinkin nopeasti.

SUH:n ennakotilastoihin perustuva kuva.

Kevään lämmössä jäähän muodostuu pystysuoria onkaloita, jotka tekevät jäästä erittäin petollisen. Varmoja kantavuuslukuja ei sen vuoksi voida antaa. Aamulla hyvin kantanut reitti voikin jo puolilta päivin pettää jalkojen alta. Kevätjäihin hukkuu SUH:n ennakkotilastojen mukaan keskimäärin 7 ihmistä vuodessa (2011–2020). Viime vuonna jäihin hukkui 28 ihmistä, joista 11 kevätjäihin.

– Jään paksuus ei enää kerro sen turvallisuudesta. Kun jään rakenne haurastuu, niin paksummastakin jäästä voi mennä läpi. Jopa 30 senttimetrin paksuinen jää voi pettää kulkijan alla. Ilman turvavarusteita kevätjäille ei missään tapauksessa kannata lähteä. Naskalit ja kaveri pitää olla vähintään mukana, sanoo Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) viestintäasiantuntija Niko Nieminen.

– Varsinkin kuunvaihteessa oli suuri määrä läheltä piti -tilanteita. Saimme alkuvuodesta nauttia hienoista jääkeleistä, nyt on aika palata kuivalle maalle ja antaa kevätlämmön rauhassa sulattaa jäät, Nieminen jatkaa.

Jäällä kulkijan vähimmäisvarustukseen kuuluvat kaulalla käyttövalmiina roikkuvat jäänaskalit, metallipäinen keppi jään kestävyyden varmistamiseen ja pilli. Varavaatteet tulee pakata vesitiiviiksi reppuun ja kännykkä vesitiiviisti lähelle vartalon lämpöä. Toisen auttamiseksi repun sivutaskuun kannattaa laittaa köysi tai heittoliina.

SUH:n median välityksellä keräämien ennakkotietojen mukaan on tänä vuonna hukkunut 7 ihmistä, joista 4 on miehiä ja 3 tapauksessa sukupuoli ei ole selvillä. Alkuvuoden hukkumiskuolemista tapahtui 4 Länsi- ja Sisä-Suomen alueella, 2 Etelä-Suomessa ja 1 Lounais-Suomessa. Ennakkotilastojen mukaan viime vuonna helmikuussa hukkui 4 ihmistä ja tammi-helmikuussa 13 ihmistä.

Jos jää pettää, säilytä mielesi rauhallisena ja toimi harkiten: (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

  • Huuda heti apua tai puhalla pilliin.
  • Käänny siihen suuntaan, josta olit tulossa.
  • Riko jäätä edeltäsi niin pitkälle kuin se käsin ja vartalolla särkyy.
  • Kohota itsesi uintipotkuilla vaaka-asentoon jäänaskaleita apuna käyttäen, ja ponnista jään päälle.
  • Kieri, ryömi ja konttaa kunnes varmasti olet kestävällä jäällä.
  • Hakeudu nopeasti lämpimään.

 

Lisätietoja
Niko Nieminen, viestintäasiantuntija, puh. 0400 469 202, niko.nieminen(at)suh.fi
Anne Hiltunen, koulutussuunnittelija, puh. 044 018 1879, anne.hiltunen(at)suh.fi

SUH:n ennakkotilastot hukkumisista 2021 (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Ohjeita ja videoita turvalliseen vesillä liikkumiseen
Viisaasti vesillä – Hukkumattomuudenlupaus
Meren jäätilanne (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Sisävesien jäätilanne (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Pelastusvideot:
Kun huomaat jonkun olevan hädässä veden varassa, toimi näin (HRAP) (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Jääturvallisuusvideot (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)