Hyppää sisältöön

4.2.2020 | Marraskuussa hukkui kaksi ihmistä

SUH:n ennakkotietoihin perustuva kuva.

Suomessa jäätilanne vaihtelee pohjoisen ja etelän välillä. Vaikka meri ja isot järvet ovat vielä auki, on pohjoisimmassa Suomessa sen sijaan jo nautittu jäällä liikkumisesta. Vesillä liikkujien suurimpia vaaratekijöitä ovat tällä hetkellä kylmä vesi, heikot jäät ja muuttuvat sääolosuhteet. Turvallisen jäällä liikkumisen edellytys on, että tuntee jään ja jäällä kulkemiseen liittyvät riskit sekä varustautuu oikein.

– Toistaiseksi jäälle lähtöä on vielä syytä harkita tarkkaan. Vaikka rannassa jäätä olisikin jalankulkijan kestävät viisi senttimetriä, niin jään paksuus voi vaihdella suuresti pienelläkin alueella. Jäällä liikkumista tulisi välttää ennen kuin on täysin varma, että se on kantavaa koko liikkuma-alueellasi. Ylipäätään jäälle tulee aina lähteä ajatuksella, että jää voi tutuissakin paikoissa pettää, kommentoi SUH:n viestintäasiantuntija Niko Nieminen.

– Oikean varustautumisen merkitys on oleellista. Jos nyt vielä vesillä liikkuu, niin pelastusliivit ja kuivapuku ehdottomasti päälle. Jäälle lähtiessä tulee olla vähintään naskalit kaulassa, mutta mielellään myös kättä pidempää jään kantavuuden koettelemiseen sekä vesitiiviiksi pakattuun reppuun vaihtovaatteet ja kännykkä. Kannattaa myös kerrata ohjeet jäistä pelastautumiseen ja pelastamiseen, jatkaa SUH:n Nieminen.

Kuluneen vuoden hukkuneista 74 on ollut miehiä, 10 naisia ja 19 tapauksessa sukupuoli ei ole tiedossa. Marraskuun hukkumiskuolemista tapahtui yksi Etelä-Suomessa ja toinen Lounais-Suomessa. Ennakkotilastojen mukaan viime vuonna marraskuussa hukkui 6 ihmistä ja tammi-marraskuussa 86 ihmistä.

LISÄTIETOJA
 
Niko Nieminen, viestintäasiantuntija, puh. 0400 469 202, niko.nieminen(at)suh.fi
Anne Hiltunen, koulutussuunnittelija, puh. 044 018 1879, anne.hiltunen(at)suh.fi

SUH:n ennakkotilastot hukkuneista 2020 (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Ohjeita ja videoita turvalliseen vesillä liikkumiseen (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Viisaasti vesillä – Hukkumattomuudenlupaus (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Meren jäätilanne (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Sisävesien jäätilanne (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Pelastusvideot:
Kun huomaat jonkun olevan hädässä veden varassa, toimi näin (HRAP) (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Jääturvallisuusvideot (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

———————
Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) on koulutus- ja valistusorganisaatio, jonka perustehtävänä on uimataidon, vesiturvallisuuden ja olosuhteiden edistäminen. Jokaisella tulee olla mahdollisuus oppia uimaan ja ennakoimaan mahdollisia vaaratilanteita sekä riittävät tiedot ja taidot itsensä tai toisen pelastamiseen veden varasta