Hyppää sisältöön

7.4.2021 | Aurinko houkuttelee heikoille kevätjäille – maaliskuussa hukkui neljä ihmistä

SUH haluaa korostaa, että petollisten kevätjäiden aika on nyt. Haastavinta aikaa jäihin hukkumisten kannalta eletään keväällä, jolloin jäihin hukkuu SUH:n ennakkotilastojen mukaan keskimäärin 7 ihmistä vuodessa (2011–2020).


SUH:n ennakkotietoihin perustuva kuva.

– Tänä vuonna ihmiset ovat liikkuneet paljon jäillä. Valitettavasti suurin osa jäällä liikkujista on vailla minkäänlaista turvallisuusvarustusta. Tämä on varmasti myös osasyy siihen, että pelastuslaitoksilla ihmisen pelastaminen vedestä -tehtävät ovat olleet pelottavan suurilukuisia. Tämän vuoden tammi-helmikuussa tehtäviä oli 44, kun kymmenen edellisen vuoden vastaava keskiarvo oli 24. Kylmä vesi kangistaa ja veden varaan joutuminen, ilman oikeita turvavälineitä, voi olla kohtalokasta hyvinkin nopeasti, sanoo SUH:n hengenpelastuksen asiantuntija Anne Hiltunen.

– Kevään lämmössä jäähän muodostuu pystysuoria onkaloita, jotka tekevät jäästä erittäin petollisen. Varmoja kantavuuslukuja ei sen vuoksi voida antaa. Aamulla hyvin kantanut reitti voikin jo puolilta päivin pettää jalkojen alta. Ilman turvavarusteita kevätjäille ei missään tapauksessa kannata lähteä ja etenkin eteläisessä Suomessa jäille menoa on jo syytä välttää kokonaan, jatkaa Hiltunen.

Jäällä kulkijan vähimmäisvarustukseen kuuluvat kaulalla käyttövalmiina roikkuvat jäänaskalit, metallikärkinen keppi jään kestävyyden varmistamiseen ja pilli. Varavaatteet tulee pakata vesitiiviiksi reppuun ja kännykkä vesitiiviisti lähelle vartalon lämpöä. Toisen auttamiseksi repun sivutaskuun kannattaa laittaa köysi tai heittoliina.

– Kaveri on paras turvavaruste, olitpa sitten tutulla lähijäällä tai uudella alueella. Kaveri pystyy tarvittaessa hälyttämään apua ja pelastamaanHiltunen muistuttaa.

Jääturvallisuusetiketti (Suomen Latu, Suomen Retkiluistelijat ja SUH)

SUH:n median välityksellä keräämien ennakkotietojen mukaan on tänä vuonna hukkunut 11 ihmistä, joista kuusi on miehiä ja viidessä tapauksessa sukupuoli ei ole selvillä. Alkuvuoden hukkumiskuolemista tapahtui neljä Länsi- ja Sisä-Suomen alueella, neljä Etelä-Suomessa, kaksi Lounais-Suomessa ja yksi Itä-Suomessa. Ennakkotilastojen mukaan viime vuonna maaliskuussa hukkui 7 ihmistä ja tammi-maaliskuussa 21 ihmistä.

Jäällä liikkumista tulisi välttää, ellei ole täysin varma, että se on kantavaa koko liikkuma-alueella. Viisas kevätveneilijä pukee pelastusliivit ja huomioi hypotermian vaarat.

Jos jää pettää, säilytä mielesi rauhallisena ja toimi harkiten: (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

  • Huuda heti apua tai puhalla pilliin.
  • Käänny siihen suuntaan, josta olit tulossa.
  • Riko jäätä edeltäsi niin pitkälle kuin se käsin ja vartalolla särkyy.
  • Kohota itsesi uintipotkuilla vaaka-asentoon jäänaskaleita apuna käyttäen, ja ponnista jään päälle.
  • Kieri, ryömi ja konttaa kunnes varmasti olet kestävällä jäällä.
  • Hakeudu nopeasti lämpimään.

Lisätietoja
Niko Nieminen, viestintäasiantuntija, puh. 0400 469 202, niko.nieminen(at)suh.fi
Anne Hiltunen, koulutussuunnittelija, puh. 044 018 1879, anne.hiltunen(at)suh.fi

SUH:n ennakkotilastot hukkumisista 2021 (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Ohjeita ja videoita turvalliseen vesillä liikkumiseen
Viisaasti vesillä – Hukkumattomuudenlupaus
Meren jäätilanne (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Sisävesien jäätilanne (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Jääturvallisuus -webinaari (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Pelastusvideot:
Kun huomaat jonkun olevan hädässä veden varassa, toimi näin (HRAP) (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Jääturvallisuusvideot (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)