Hyppää sisältöön

8.10.2021 | Syyskuussa hukkui 5 ihmistä – kylmä vesi ja vaihtelevat olosuhteet suurimpia vaaratekijöitä

– Syyskuussa ihmiset liikkuivat vielä aktiivisesti vesillä veneillen ja meloen, mikä oli huomattavissa erilaisten läheltä piti -tilanteiden muodossa. Osalla on ollut onnea matkassa tai on osattu varustautua oikein syksyisiin olosuhteisiin. Tapaturmaisia hukkumisia on sattunut etenkin vanhemmille mieshenkilöille, jotka ovat olleet kalassa tai verkkoja kokemassa, sanoo SUH:n hengenpelastuksen koulutussuunnittelija Anne Hiltunen.

– Pitää muistaa, että veteen pudotessa vaatteet painavat paljon kastuessaan ja uiminen vaikeutuu, joten pelastusliivien tärkeys korostuu. Toinen riskitekijä on kylmä vesi, joka kangistaa nopeasti. Ihmisen pudotessa kylmään veteen tulee usein kylmäshokkireaktio, mikä aiheuttaa sen, että ihmisen kyky pidättää hengitystään normaalista 60–90 sekunnista laskee muutamaan sekuntiin. Tämä lisää olennaisesti hukkumisen riskiä, kertoo Hiltunen.

SUH:n ennakkotilastoihin perustuva kuva.

Syyskuun hukkumiskuolemista tapahtui kaksi Länsi- ja Sisä-Suomen alueella, yksi Pohjois-Suomessa, yksi Itä-Suomessa ja yksi ulkomailla. Syyskuun aikana myös elokuun ennakkotilastot tarkentuivat eri lähteistä saatujen tietojen perusteella ja lukemaan on nyt 12. Viime vuonna syyskuussa hukkui SUH:n ennakkotilastojen mukaan 2 ihmistä ja tammi-syyskuussa 93 ihmistä.

Suomessa hukkuu tapaturmaisesti vuosittain 100–150 ihmistä, joista tilastojen mukaan noin puolet alkoholin vaikutuksen alaisena. Tyypillinen vesiliikenteessä hukkuja putoaa veneestä tai joutuu veden varaan veneen kaatuessa ilman pelastusliivejä. Uimiseen liittyvissä hukkumisissa arvioidaan usein oma uimataito tai toimintakyky väärin, lähdetään uimaan yksin tai jätetään lapset valvomatta. Useimmat hukkumistapaukset sattuvat tutuissa vesistöissä, lähellä rantaa.

– Vaaratilanne voi sattua kenelle tahansa, myös itselle. Onnettomuus yllättää aina, joten paras keino varautumiseen on huomioida turvallisuusasiat jo ennen vesille lähtemistä, muistuttaa Hiltunen.

Kuluneen vuoden hukkumisista 36 on tapahtunut uidessa, 30 vesiliikenteen yhteydessä, kaksitoista jäihin vajoamisen seurauksena, viisi veteen putoamisen yhteydessä, yksi laitesukelluksen yhteydessä ja 46 tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Tämän vuoden hukkuneista 79 on ollut miehiä, 22 naisia ja 30 tapauksessa sukupuoli ei ole tiedossa.

SUH suosittelee kaikkia kasvattamaan tietoisuuttaan vesiturvallisuudesta. Viisaasti Vesillä -kampanjan Hukkumattomuudenlupaus on oiva tapa perehtyä aiheeseen ja samalla haastaa läheisensä mukaan vesiturvallisuustalkoisiin.

LISÄTIETOJA

Niko Nieminen, hengenpelastuksen asiantuntija, puh. 0400 469 202, niko.nieminen(at)suh.fi
Anne Hiltunen, hengenpelastuksen koulutussuunnittelija, puh. 044 018 1879, anne.hiltunen(at)suh.fi

SUH:n ennakkotilastot hukkumisista 2021 (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Ohjeita ja videoita turvalliseen vesillä liikkumiseen
Viisaasti vesillä – Hukkumattomuudenlupaus

Pelastusvideot:

HRAP-pelastusvideo (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) 
Ämpärillä pelastaminen (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Pelastusrenkaalla pelastaminen (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)