Hyppää sisältöön

11.8.2021 | Heinäkuussa hukkui 35 ihmistä

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan heinäkuu oli suurimmassa osassa maata harvinaisen tai poikkeuksellisen lämmin. Lämpimän kesäsään ikävänä kääntöpuolena ovat runsaat hukkumistapaturmat. Keskimäärin puolet Suomen hukkumistapaturmista ajoittuu kesäkuukausiin. Tänä kesänä Suomessa on hukkunut 65 ihmistä (1.6.-31.7.2021).

–     Kesän kolme vaarallisinta tekijää ovat humala, helle ja huolimattomuus. Alkoholi on yksi merkittävin tekijä, joka lisää tapaturmariskiä. Tähän kun lisätään huolimattomuus ja helle, on täydellisen katastrofin ainekset valmiina, sanoo SUH:n asiantuntija Niko Nieminen.

Mies ui rintauintia avovedessä.

Kesän lämpimillä säillä ihmiset hakeutuvat vesistöjen ääreen vilvoittelemaan. Heinäkuun ja koko kesän tilastoissa nouseekin esille uidessa tapahtuvien hukkumisten määrä. Vaikka suurimmat helteet ja monilla myös lomat alkavat jo olla takanapäin, niin vesillä ja veden äärellä liikutaan ahkerasti etenkin viikonloppuisin.

–     Vaaratilanne voi sattua kenelle tahansa, myös itselle. Onnettomuus yllättää aina, joten paras keino varautumiseen on huomioida turvallisuusasiat jo ennen uintia ja vesille lähtemistä. Uidaan rannan suuntaisesti, jotta jalat yltävät tarvittaessa pohjaan. Aina kaveri mukaan, jotta tarvittaessa on joku paikalla auttamassa yllättävän tilanteen sattuessa. Päihtyneenä pysytään rannalla ja turhia riskejä tulee välttää. Suurin osa hukkumiskuolemista on ehkäistävissä. Vesiturvallisuus on pitkälti asennekysymys, muistuttaa Nieminen.

Suomessa hukkuu tapaturmaisesti vuosittain 100–150 ihmistä, joista tilastojen mukaan noin puolet alkoholin vaikutuksen alaisena. Tyypillinen hukkuja putoaa veneestä, joutuu veden varaan veneen kaatuessa tai arvioi oman toimintakykynsä uidessa väärin. Useimmat hukkumistapaukset sattuvat tutuissa vesistöissä, lähellä rantaa.

Heinäkuun hukkumiskuolemista tapahtui kaksitoista Itä-Suomen alueella, kahdeksan Etelä-Suomen alueella, kuusi Pohjois-Suomen alueella, viisi Länsi- ja Sisä-Suomen alueella, kolme Lounais-Suomen alueella ja yksi Lapin alueella. Viime vuonna heinäkuussa hukkui SUH:n ennakkotilastojen mukaan 15 ihmistä ja tammi-heinäkuussa 78 ihmistä.

Alkuvuoden hukkumisista kaksikymmentäyhdeksän on tapahtunut uidessa, kuusitoista vesiliikenteen yhteydessä, kaksitoista jäihin vajoamisen seurauksena, kolme veteen putoamisen yhteydessä, yksi laitesukelluksen yhteydessä ja neljässäkymmenessäkolmessa tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Tämän vuoden hukkuneista 61 on miehiä, 16 naisia ja 27 tapauksessa sukupuoli ei ole tiedossa.

SUH suosittelee kaikkien kasvattamaan tietoisuuttaan vesiturvallisuudesta. Viisaasti Vesillä -kampanjan Hukkumattomuudenlupaus on oiva tapa perehtyä aiheeseen ja samalla haastaa läheisensä mukaan vesiturvallisuustalkoisiin.

SUH:n ennakkotietoihin perustuva kuva.

10 VINKKIÄ VESITURVALLISEEN KESÄN VIETTOON·         

  • Käytä pelastusliivejä aina vesillä liikkuessasi
  • Muista, että alkoholi ei kuulu vesille.
  • Valvo lapsia erityisen tarkkaan veden äärellä, käden mitan päässä.
  • Varmista ennen veteen hyppäämistä, ettei pinnan alla piile vaaraa.
  • Arvioi oma uimataitosi realistisesti ja ui sen mukaisesti.
  • Ui rannan suuntaisesti, jotta jalkasi ylettyvät tarvittaessa pohjaan.
  • Ota aina kaveri mukaan uimaan ja saunomaan.
  • Opettele lapsen kanssa säännöt, kuinka veden äärellä tai vedessä toimitaan.
  • Tarkista veneesi merikelpoisuus ja että siitä löytyy oikea varustus.
  • Muista terve järki ja selkeä arviointikyky – oikea asenne luo turvaa.

 

LISÄTIETOJA
 
Niko Nieminen, hengenpelastuksen asiantuntija, puh. 0400 469 202, niko.nieminen(at)suh.fi
Anne Hiltunen, hengenpelastuksen asiantuntija, puh. 044 018 1879, anne.hiltunen(at)suh.fi

SUH:n ennakkotilastot hukkumisista 2021 (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Ohjeita ja videoita turvalliseen vesillä liikkumiseen
Viisaasti vesillä – Hukkumattomuudenlupaus
Uimarantaetiketti – näin toimit rannalla vastuullisesti (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Pelastusvideot:
Kun huomaat jonkun olevan hädässä veden varassa, toimi näin (HRAP) (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Ämpärillä pelastaminen (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Pelastusrenkaalla pelastaminen (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)