Hyppää sisältöön

4.7.2017| Kesäkuussa hukkui 11 ihmistä

– Vesiliikenteeseen liittyvät hukkumiskuolemat tapahtuvat usein melko lähellä rantaa, tutuilla vesillä, jossa ollaan liikkeellä pienehköllä moottori- tai soutuveneellä. Iso osa näistä hukkumisista olisi vältettävissä, mikäli ihmiset käyttäisivät pelastusliivejä aina vesille lähtiessään ja tiedostaisivat veteen liittyvät riskit, muistuttaa SUH:n toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen

– Myös vesiurheilua eri välineillä – kuten sup-laudalla, kanootilla tai vesijetillä – harrastavien on syytä käyttää käyttötarkoitukseen sopivia kelluntaliivejä, vaikka olisivatkin uimataitoisia.

Sää on alkukesänä ollut melko epävakaista ja lämpötilat tavanomaista alhaisempia. Näin myöskään uimavedet eivät ole ehtineet vielä lämmetä.

– Uimareiden on hyvä muistaa, että uidaan rannan myötäisesti, jotta jalat yltävät tarvittaessa pohjaan. Uimaan ei tule lähteä yksin, jotta tarvittaessa on joku paikalla auttamassa esimerkiksi krampin yllättäessä. Saunan jälkeen on hyvä vilvoitella hetki ennen veteen hyppäämistä etenkin, kun vedet ovat tavallista viileämpiä. Kylmä vesi voi myös kangistaa pidemmällä matkalla, joten turhia riskejä kannattaa välttää, Heinonen toteaa.

– Uimassa olevia lapsia tulee valvoa herkeämättä ja riittävän lähellä – mielellään käsivarren mitan päässä. Mökillä kannattaa sopia, kuka milloinkin on vastuussa lasten valvonnasta ja pienimmille voi rannan läheisyydessä pukea pelastusliivit päälle.

Kesäkuun hukkumiskuolemista tapahtui kolme Etelä-Suomessa ja Itä-Suomessa, kaksi Lounais-Suomessa ja yksi Pohjois-Suomessa sekä Länsi- ja Sisä-Suomessa ja yksi ulkomailla. Viime vuonna kesäkuussa hukkui 14 ihmistä ja tammi-kesäkuussa 49 ihmistä.                                                                                                                        

LISÄTIETOJA 
Toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen, gsm 040 521 3282, kristiina.heinonen(at)suh.fi

SUH:n ennakkotilastot hukkuneista 2017:
http://www.suh.fi/tiedotus/hukkumistilastot/hukkumiset_2017 (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Viisaasti Vesillä -vesiturvallisuuskampanjan sivuilta lisätietoa ja ohjeita turvalliseen vesillä liikkumiseen eri kohderyhmille: www.viisaastivesillä.fi (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Viisaasti Vesillä -kampanjan Pelastu ja pelasta -keräkiertueen aikataulu ja paikat:
http://www.viisaastivesilla.fi/etusivu/tapahtumat