Hyppää sisältöön

12.6.2017 | Uimarannat kesän suosikkiliikuntapaikkoja – turvallisen avovesiliikuntapaikan suositukset julkistettu

–  Turvallisuutta uimarannoilla voidaan lisätä merkitsemällä avoveteen reitti uimareille ja rata vesijuoksijoille. Uimareita ja vesijuoksijoita tulee informoida reitin ja radan pituudesta,  kiertosuunnasta sekä merkkipoijujen sijainnista ja etäisyyksistä, kertoo hankevastaava Päivi Pälvimäki. 

– Myös rantautumispaikkojen ja pelastusvälineiden sijainti tulee olla vedessä liikkujan tiedossa ja helposti havaittavissa. Avovesiliikuntapaikalla on tärkeä valistaa viileän veden riskeistä ja uimarin näkyvyyttä lisäävistä tekijöistä, kuten uimarinpoijusta. Suosituksia täydentää hankkeessa laadittu avovesiuimarin muistilista, jonka ohjeiden avulla aloittelija voi tutustua avovesiuintiin mahdollisimman turvallisesti.

Turvallisen avovesiliikuntapaikan suositusten tavoitteena on parantaa avovesiliikunnan turvallisuutta, madaltaa kynnystä omaehtoiseen avovesiliikuntaan, lisätä yleisten uimarantojen käyttöä liikuntapaikkoina sekä kannustaa käyttäjälähtöiseen suunnitteluun ja toiminnan järjestämiseen. Avovesiliikunnan kehittäminen vaatii kunnilta, uimaseuroilta, yhdistyksiltä ja yrityksiltä tiivistä yhteistyötä. 

Hankkeessa kehitetään turvallisuutta ja koulutetaan ohjaajia

Altaasta avoveteen turvallisesti -hankkeen tavoitteena on edistää omatoimista liikuntaa luonnossa antamalla valmiudet avovedessä liikkumiseen turvallisesti. Hankkeessa koulutetaan avovesiuinnin ohjaajia, jotka kesän aikana ohjaavat aloittelijoita avovesiuinnin turvalliseen kokeiluun eri puolilla maata. Kesätapahtumissa on myös tarjolla kaikille avoimia avovesijuoksukokeiluja ja nuorille hengenpelastustreenejä.

– Suurin osa Suomen uimahalleista on kiinni kesällä viikosta kuukauteen, jotkin jopa pidemmän aikaa. Tänä aika uimarannat tarjoavat monipuolisen mahdollisuuden vesiliikunnan harrastamiseen, jatkaa Päivi.

Tehdyn kuntakyselyn mukaan puolet kunnista ovatkin kiinnostuneita kehittämään ohjattua avovesiliikuntatoimintaa, ja neljännes kunnista turvallista avovesiliikuntapaikkaa. Suurimmiksi avovesiliikuntatoiminnan ja harrastamisen esteiksi kyselyssä mainittiin sopivien ohjaajien puute (50 %), uimavalvonnan puute (19 %), sopivien avovesiliikuntapaikkojen (13 %) ja avovesiliikuntatietouden (12 %) puute. Kunnissa kaivataan myös lisää resursseja uimarantojen ylläpitoon ja valvontaan.

Lisätietoja hankkeesta: Päivi Pälvimäki, hankevastaava, info(at)kiara.fi, puh. (050) 413 3413

Lisätietoa:

http://www.uimaliitto.fi/uinti/avovesiuinti/ (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

http://www.uimaliitto.fi/uinti/avovesiuinti/materiaalit/ (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.):