Hyppää sisältöön

Suppailu

Suppailun testaaminen ja harrastaminen

Suppailun (Stand Up Padling eli seisaaltaan melominen) suosio on räjähtänyt viime vuosina ja nykyään sitä voikin harrastaa lähes ympäri Suomen. Helposti lähestyttävän laji antaa uuden perspektiivin luontoon, kun lepposasti meloen voi lipua veden päällä ja ihastella maisemia. Omatoimisessa suppailussa tulee muistaa oma ja muiden turvallisuus sekä perinteiset vesillä liikkumissäännöt. SUP-lautavuokraamoja voi bongata uimarannoilta tai oman laudan voi hankkia joko käytettynä tai erilaisista kaupoista.

Ongelma omatoimisessa suppailussa on se, että vaikka vankalla laudalla taiteilu, seisten tai polviseisonnassa tuntuu ehkä nopeasti ajateltuna helpolta, siinä tulee ottaa monenmoisia turvallisuusseikkaa huomioon. Koska vuokramarkkinoilla ei päde standardit koulutuspohjassa, kannattaa aina tarkistaa, että sinua opastavat ja sinulle vuokraavat henkilöt ovat ammattilaisia. Itse toimintaan tulee vaatia käytettäväksi karkuremmi sekä uimataitoiselle vähintään kellutusliivit ja heikkouimataitoiselle vähintään 50 newtonin pelastusliivit. Uimataidottomalle lajia ei ollenkaan suositella.

Jos päättää itse hankkia käyttöönsä sup-laudan, kannattaa käydä joko testaamassa ammattilaisten kanssa lajia ja opetella samalla turvallisuussäännöt tai jos tuntuu, että oma taito on hyvä tutkailla ohjeet alta. Erilaisia lautoja löytyy niin pumpattavasta reppuun mahtuvasta puiseen versioon. Käyttötarkoituksiakin on vaikka kuinka. Niistä, välineistä ja laudan valinnasta tietoa löytyy esimerkiksi Melonta- ja Soutuliiton (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) nettisivulta.

Turvallista suppailua

Suppailu on kivaa ja turvallista, kun muistaa muutaman perusohjeen. Suppailijoita koskee samat vesillä liikkumisen perussäännöt kuin muitakin, esimerkiksi venelijöitä, avovesiuimareita ja melojia.

  • Lähde suppailemaan aina kaverin kanssa.
  • Käytä aina vähintään kelluntaliiviä ja jalkaan kiinnitettävää karkuremmiä. Jos uimataitosi on heikko, käytä aina vähintään 50 newtonin CE-merkittyjä pelastusliivejä. Uimataidottomille ja lapsille oikea valinta vesille on vähintään 100 newtonin pelastusliivit.  Yleisesti kannattaa suosia kirkkaita värejä liiveissä, jotta muut liikenne havaitsee sinut paremmin ja hätätilanteessa sinut löydetään helpommin.
  • Ennen retkeä, kerro läheisillesi, mihin olet menossa ja kuinka pitkään olet ajatellut viipyä.
  • SUP-laudassa on remmit, joihin saa kiinni esimerkiksi vesitiiviin pussukan, johon mukaan kannattaa ottaa vähintään vesipullo, evästä sekä erilliseen vesitiiviiseen pussiin pakattu kännykkä.
  • Tiedä aina, missä suppailet ja lataa puhelimeesi Suomi 112-sovellus. Jos joudut soittamaan hätänumeroon, sovellus paikantaa sijaintisi. 
  • Tallenna puhelimeesi meripelastuksen puhelinnumero: 0294 1000, jos suppailet merialueella.
  • Lähde aina melomaan vastatuuleen, muuten voi käydä niin, että voimat loppuvat paluumatkalla. Myötätuulessa suurikokoinen lauta lipuu helposti.
  • Suppailu on helpompaa ja kevyempää polviseisontaasennossa. Tällöin myöskään tuuli ei vie yhtä vinhaa vauhtia kuin seisaallaan.
  • Kylmä vesi kangistaa ja heikentää toimintakykyä. Jos suppailet viileässä vedessä, tarkista myös hypotermiaohjeet ja pukeudu märkäpukuun/kuivapukuun tilanteen vaatiessa.
  • Seuraa ympäristöäsi: Pysy poissa uimarannalta, jossa ihmiset uivat, osaa vesillä liikkumisen säännöt ( alla linkki väistämissääntöihin) ja hyvä merimiestapa – älä siis  ole muiden vesillä liikkujien tiellä, vaan noudata sääntöjä. 
  • Tunnista ja tiedä veneväylät, pysy niiltä poissa. Jos sinun on ylitettävä veneväylä, tee se mahdollisimman ripeästi ja turvallisesti.

Lue lisää SUP-lautailun turvallisuusohjeista Suomen Melonta- ja soutuliiton sivuilta. (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Pelastaminen SUP-laudalla 

SUP-lautaa voi käyttää myös pelastustarkoituksessa pelastuslaudan tavoin. Alla on video, jossa Martina ja Hengenpelastajat sarjan kouluttaja Anne Hiltunen opastaa, kuinka laudan päälle voi kääntää kaverin.  

Tekniikan avulla voi auttaa tajuissaan olevan kaverin laudalle. SUP on kuitenkin isompi kuin pelastuslauta, joten sen käyttöä tulee opetella, jotta tekniikkaa pystyy käyttämään. 

Muista käyttää vesillä liikkuessa pelastusliivejä