Melonta on yhtä aikaa rauhoittava ja seikkailua tarjoava vesiliikuntamuoto, joka sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille. Mitä sinun tulee tietää melonnasta ennen kuin melot auringonlaskuun?
Melonnan aloittaminen
Melonta kannattaa aina aloittaa ammattilaisen opastuksella ja menopeliksi valita mahdollisimman vakaa väline. Melontaliitto järjestää melonnan alkeiskursseja ja sinua lähimmän seuran löydät heidän nettisivuilta. (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Turvallisuus on asenteesta kiinni
Turvallisuus on asenteesta sekä varustuksesta kiinni. Aivan samalla tavalla kuin muussakin vesillä liikkumisessa.
- Lähde melomaan aina kaverin kanssa.
- Arvioi rehellisesti voimasi ja taitosi.
- Mela on pelastautumisväline, älä koskaan päästä siitä irti. Edes kaatuessa. Varamela on hyvä olla kiinnitettynä alla olevaan menopeliin, jos jostain syystä mela pääsee karkaamaan.
- Jos olet uimataitoinen, käytä aina vähintään oikein puettua kellunta- tai melontaliiviä. Jos uimataitosi on heikko, käytä aina vähintään 50 newtonin CE-merkittyjä pelastusliivejä. Uimataidottomille ja lapsille oikea valinta vesille on 100 newtonin pelastusliivit. Suosi kirkkaita värejä liiveissä, jotta muu liikenne havaitsee sinut paremmin ja hätätilanteessa sinut löydetään helpommin.
- Joki- ja koskireiteillä tulee aina käyttää kypärää.
- Ennen retkeä, kerro läheisillesi, mihin olet menossa ja kuinka pitkään olet ajatellut viipyä.
- Mukaan kannattaa ottaa vähintään lämpimät vaihtovaatteet, vesipullo, evästä sekä erilliseen vesitiiviiseen pussiin pakattu kännykkä.
- Tiedä aina, missä melot ja lataa puhelimeesi Suomi 112-sovellus. Jos joudut soittamaan hätänumeroon, sovellus paikantaa sijaintisi.
- Tallenna puhelimeesi meripelastuksen puhelinnumero: 0294 1000, jos melot merialueella.
- Lähde aina melomaan vastatuuleen, muuten voi käydä niin, että voimat loppuvat paluumatkalla.
- Ennakoi retken mahdolliset kompastuskivet ja varaudu vaihtelevaan säähän.
- Kylmä vesi kangistaa ja heikentää toimintakykyä. Jos melot viileässä vedessä, tarkista myös hypotermiaohjeet ja pukeudu märkäpukuun/kuivapukuun tilanteen vaatiessa.
- Seuraa ympäristöäsi: Pysy poissa uimarannalta, jossa ihmiset uivat, osaa vesillä liikkumisen säännöt ja hyvä merimiestapa – älä siis ole muiden vesillä liikkujien tiellä, vaan noudata sääntöjä.
- Tunnista ja tiedä veneväylät, pysy niiltä poissa. Jos sinun on ylitettävä veneväylä, tee se mahdollisimman ripeästi ja turvallisesti.