Avovesiuinti on uintia luonnonvedessä eli meressä, järvessä, lammessa ja joessa. Se on elämyksellistä kuntoliikuntaa ja ulkoilua, jolle Suomen puhtaat ja turvalliset vesistöt tarjoavat mainiot olosuhteet.
Triathlon ja avovesiuinti on saavuttanut viime vuosina suuren suosion. Usein ei ehkä tule ajatelleeksi sitä faktaa, että avovedessä uiminen on tyystin eri asia kuin uimahalliolosuhteissa. Avovedessä ei välttämättä ole valvontaa tai apua lähellä, meri- tai järvivesi on yleensä myös kylmempää kuin altaassa, lisäksi avovedessä uinti on raskaampaa virtausten vuoksi, uinti ei ole suoraviivaista, joten matkaa on vaikeaa hahmottaa. Luonnon vesistössä piilee vaara myös veden alla – terävät kivet, pölkyt tai muut vastaavat loukkaantumisriskit.
Vinkit turvalliseen avovesiuintiin
- Arvioi oma uimataitosi rehellisesti ja ui sen mukaisesti.
- Ui aina kaverin kanssa.
- Kerro aina läheisillesi, mihin menet uimaan sekä kuinka kauan olet suunnitellut uivasi.
- Märkäpuku kelluttaa hieman ja estää lämmönhukkaa, mutta se ei ole pelastusväline tai kelluke.
- Ui aina rannan suuntaisesti.
- Tutki reittisi ja valmistaudu hätätilanteeseen. Miten toimit, jos saat esimerkiksi krampin tai loukkaannut? Miten toimit, jos kaverillesi käy jotain? Sopikaa säännöt yhdessä ja opetelkaa perusensiaputaidot sekä pelastautumisohjeet.
- Pidä mukanasi kännykkää vesitiiviissä pussissa.
- Varmista ennen hyppäämistä, että pinnan alla ei piile vaaraa. Tunne pohja alueella, jossa uit.
- Ota huomioon vallitsevat olosuhteet: Ukkosella ei ole turvallista uida. Kylmä vesi taas kangistaa ja väsyttää nopeasti. Se voi aiheuttaa jopa hypotermian. Tuulinen sää aiheuttaa aallokkoa, joka tekee uimisesta raskasta. Myös virtaukset saattavat rasittaa taipaleella.
Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ja Suomen Uimaliitto ovat tehneet yhdessä Avovesiuimarin muistilistan. Voit tallentaa ja tulostaa oman listasi alta: