Hyppää sisältöön

SUH:n ja LähiTapiola Idän yhteistyöllä 100 pelastusrengasta Itä-Suomeen

Tänä kesänä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) ja LähiTapiola Itä edistävät yhdessä vesillä liikkujien turvallisuutta. Osa 20 000 euron yhteistyötä on sadan pelastusrenkaan lahjoittaminen Pohjois-Karjalaan sekä Ylä- ja Koillis-Savoon.

”LähiTapiola on SUH:n pitkäaikainen kumppani, joka on tehnyt kanssamme jo vuosia arvokasta työtä turvallisemman vesillä ja veden äärellä liikkumisen edistämiseksi. Yksi tärkeä yhteistyömme sisältö ja samalla konkreettinen turvallisuusteko on pelastusrenkaiden lahjoittaminen yleisille rannoille, laitureille ja satamiin”, kertoo SUH:n toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen

”Olemme valtavan iloisia, että tänä vuonna myös LähiTapiolan alueyhtiö LähiTapiola Itä ehdotti meille yhteistyötä osana ennakoivan elämänturvan teemavuottaan. Valitettavasti itäinen Suomi on vesistörikkaana alueena hukkumistilastoissa korkealla. Näin ollen onkin erityisen arvokasta, että juuri siellä toimivat pelastusvälineet ovat tarvittaessa yhä useamman saatavilla ja vesillä liikkujilla tiedot ja taidot kunnossa”, hän jatkaa.

Rengaslahjoituksen vastaanottajissa on useita kuntia, kyläseuroja ja muita yhdistyksiä sekä vesistöjen äärellä toimivia yrityksiä kaikkialla Pohjois-Karjalassa sekä Ylä- ja Koillis-Savossa.

”Ennakoivan elämänturvan teemavuoteemme kuuluu turvallisuuden edistäminen monella eri osa-alueella. Vesiturvallisuuteen liittyen SUH oli meille itsestään selvä valinta kumppaniksi. Idea tähän konkreettiseen tekoon sadan pelastusrenkaan lahjoittamisesta alueellemme syntyi paikallisten ihmisten tarpeesta. Keräsimme viime vuoden keväällä yleisöltä ehdotuksia paikoista, joihin tarvittaisiin pelastusrengasta, ja saimme valtavan paljon hyviä ehdotuksia. Näiden ehdotusten pohjalta voimme tehdä kesänvietosta alueellamme turvallisempaa”, iloitsee hallituksen jäsen Mari Pykäläinen LähiTapiola Idän yhteiskuntavastuutyöryhmästä.

SUH osallistuu myös heinäkuussa järjestettäviin Elämänturvatori-tapahtumiin. Joensuun kaupunkikeskustayhdistys Virta järjestää Elämänturvatorin 8.7. Joensuussa ja Iiden ry 15.7. Iisalmessa. Toritapahtumissa kävijät pääsevät tutustumaan eri arjen turvallisuuden toimijoihin ja kokeilemaan käytännössä turvallisuustaitojaan. Koko perheelle suunnatut turvallisuustapahtumat ovat LähiTapiola Idän taloudellisesti mahdollistamia.

Pidetään pelastusrenkaat käyttökunnossa

Harmillisesti pelastusrenkaita häviää ajoittain tai ne joutuvat ilkivallan kohteeksi. SUH ja LähiTapiola Itä vetoavatkin vesien äärellä aikaansa viettäviin, että pelastusrenkaiden annettaisiin olla paikoillaan tai jos niiden käyttöä halutaan harjoitella, ne palautettaisiin käyttökunnossa.

”Hätätilanne tulee eteen yllättäen, eikä silloin ole aikaa ryhtyä etsimään kadonnutta pelastusrengasta tai selvittämään sotkussa olevaa renkaan heittonarua. Kuka tahansa voi tarvita apua vesillä ja varmasti toivoo tällöin, että pelastajilla on tarvittavat apuvälineet käytössään”, muistuttaa Heinonen.

Suomessa hukkuu vuosittain noin 100–150 ihmistä, joista noin kolmasosa pudottuaan syystä tai toisesta veteen esimerkiksi kalliolta, laiturilta tai satamissa. Rakennetuissa paikoissa ylös pääseminen voi olla vaikeaa ja tällöin pudonneelle on hyvä saada nopeasti kelluttava apuväline, kuten pelastusrengas. Samoin apuväline on aina syytä olla mukana, jos rannalta lähtee pelastamaan veden varassa olevaa.

Lisätietoja:

Kristiina Heinonen, toiminnanjohtaja, SUH, puh. 040 521 3282, kristiina.heinonen@suh.fi

Hanna Plosila, viestintä- ja sidosryhmäpäällikkö, LähiTapiola Itä, puh. 040 591 7746, hanna.plosila@lahitapiola.fi