Hyppää sisältöön

19.12.2016 | Jäihin vajoamisia voidaan ehkäistä järkevällä liikkumiselle ja oikeilla varusteilla

Jään kantavuus vaihtelee suuresti eri paikoissa riippuen vesistön sijainnista, koosta, mahdollisista virtauksista ja tietysti sääolosuhteisesta. Jokaisen jäällä liikkujan tulee varautua siihen, että jää voi pettää jopa tutuissakin paikoissa. Jäälle tulee lähteä ainoastaan oikein varustautuneena. Vähimmäisvarustukseen kuuluvat naskalit, mielellään myös kättä pidempää jään kantavuuden koettelemiseen sekä vesitiiviisti reppuun pakatut vaihtovaatteet ja kännykkä.  Lisäksi on hyvä kerrata ohjeet itsensä ja kaverin pelastamiseen jäistä, muistuttaa SUH:n toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen.

–      Motonet tarjoaa monipuolisesti talvikalastajien ja kylmillä vesillä liikkujien varusteita, jotka auttavat veden varaan joutuneita pysymään hengissä. Oikeiden varusteiden valinnassa ammattitaitoinen henkilökuntamme auttaa mielellään, kertoo Motonet Oy:n markkinointijohtaja Kimmo Kiili.

–      Paljon jäillä ja kylmien vesien aikaan liikkuvien kannattaa ehdottomasti harkita kuivapuvun hankkimista. Kylmässä vedessä hypotermia uhkaa nopeasti, pahimmillaan minuuteissa. Kuivapuku pitää veden varaan joutuneen kuivana ja toimintakykyisenä pidempään. Oikein huollettuna puku on pitkäikäinen ja siitä on iloa Suomen oloissa lähes läpi vuoden. Pukuja on erilaisiin käyttötarkoituksiin, myös vaatteiden alle puettavia, joten kannattaa käyttää hieman aikaa itselleen sopivan puvun löytämiseen, suosittelee Heinonen.

Vuosittain jäihin vajoamisen seurauksena hukkuu keskimäärin 10 – 20 ihmistä. Tänä vuonna tammikuusta alkaen jäihin on hukkunut SUH:n mediasta keräämien ennakkotilastojen mukaan kuitenkin jo 23 henkilöä. Suurin osa näistä hukkumisista tapahtui alkuvuodesta, mutta myös viime viikkoina on hukkunut yhteensä ainakin viisi ihmistä. Lisäksi läheltä piti -tilanteita on uutisoitu jopa poikkeuksellisen runsaasti.

Lisätiedot:
SUH ry, toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen, puh. 040 521 3282, kristiina.heinonen(at)suh.fi
Motonet Oy, markkinointijohtaja Kimmo Kiili, puh. 040 319 0376, kimmo.kiili(at)motonet.fi

Videolla SUH:n asiantuntijan vinkit jäälle:  https://youtu.be/kFcoDCZjZyw (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Kuvana SUH:n asiantuntijan vinkit jäälle: http://www.suh.fi/files/1783/Asiantuntijan_vinkit_jaalle.pdf

Lisäohjeita turvalliseen jäällä liikkumiseen: http://www.viisaastivesilla.fi/etusivu/pelastu_ja_pelasta/jaalla

SUH:n ennakkotiedot hukkumisista: http://www.suh.fi/tiedotus/hukkumistilastot/hukkumiset_2016 (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Lisätietoa jään kantavuudesta Ilmatieteen laitoksen sivuilta: http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedote/284296347 (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) 

Jäätilanne järvillä: http://wwwi3.ymparisto.fi/i3/tilanne/fin/Jaanpaksuus/Jaanpaksuus.htm

Jäätilanne merialueilla: http://ilmatieteenlaitos.fi/jaatilanne (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

—————————————————————————

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) ja Motonet ovat käynnistäneet yhteistyön, jonka tavoitteena on tarjota vesilläliikkujille tietoa oikeanlaisesta varustautumisesta eri vuodenaikoina. Asianmukaiset varusteet ja oikea asenne antavat vapauden nauttia vesillä ja jäillä liikkumisesta. 

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto on vuonna 1956 perustettu koulutus- ja valistusjärjestö, jonka tehtävänä on uimataidon, vesiturvallisuuden ja vesiliikunnan olosuhteiden edistäminen. SUH:n tavoitteena on, että jokaisella on mahdollisuus oppia uimaan ja ennakoimaan mahdollisia vaaratilanteita sekä riittävät tiedot ja taidot itsensä tai toisen pelastamiseen veden varasta. www.suh.fi ja www.viisaastivesilla.fi

Motonet Oy on suomalainen perheyritys, jonka 29 erikoistavarataloa 27 kaupungissa Suomessa ja Virossa myyvät autojen ja moottoripyörien varaosia ja -tarvikkeita, työkaluja, veneily- ja kalastustarvikkeita sekä kodin- ja vapaa-ajantuotteita. Motonetin liikevaihto tilikaudella 2015 oli n. 230 miljoonaa euroa ja yhtiön palveluksessa on n. 1000 henkilöä. Motonet kuuluu Broman Group -konserniin. www.motonet.fi (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)