Hyppää sisältöön

14.11.2016 | SUH varoittaa heikoista jäistä

Viime päivien pakkasten myötä pienemmät vesistöt ja ranta-alueet ovat alkaneet jäätyä koko maassa. Tämä on houkuttanut ihmisiä jäille ja seuraukset ovat osin olleet jo kohtalokkaita. Jäät ovat vielä heikkoja koko maassa. Suomen Uimaopetus ja Hengenpelastusliitto (SUH) kehottaakin ihmisiä välttämään toistaiseksi jäille menemistä, jotta vältyttäisiin lisähukkumisilta.

”Jäille ei kannata tällä hetkellä mennä leikkimään hengellään, vaikka kuinka houkuttaisi. Jäätilanne vaihtelee suuresti paikasta riippuen ja myös lumentulo on hidastanut jään paksunemista. Erityisesti lapsia tulee varoittaa menemästä jäille leikkimään”, vetoaa SUH:n toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen.  

”Ylipäätään jäille tulisi aina lähteä oikein varustautuneena ja sillä ajatuksella, että jää voi pettää. Vähintään naskalit kaulaan, mutta mielellään myös kättä pidempää jään kantavuuden koettelemiseen sekä vesitiiviiksi pakattuun reppuun vaihtovaatteet ja kännykkä mukaan. Kannattaa myös kerrata ohjeet jäistä pelastautumiseen ja pelastamiseen. Mikäli jäistä ei pääse nopeasti ylös ja saa kuivaa ylle, hypotermia uhkaa nopeasti.”

Lue lisää (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)