Hyppää sisältöön

18.1.2018 | Älä lähde jäille yksin tai ilman pelastautumisvälineitä

– Tänä talvena on hukkunut jo useita ihmisiä jäihin vajottuaan. Paksukaan jääpeite ei ole tae jään kantavuudesta. Sääolosuhteet eivät ole olleet suotuisat kestävän teräsjään muodostumiseen, vaan lumisateiden myötä on syntynyt niin sanottua huokoista kohvajäätä, jonka kantavuus on heikko, muistuttaa SUH:n koulutussuunnittelija Anne Hiltunen.

-Ylipäätään jäällä on aina paikkoja, joissa se voi pettää. Tällaisia vaaranpaikkoja ovat esimerkiksi virtapaikat, kuten jokien tai järvien kapeikot ja suistot, viemärien laskupaikat, laiturin vierustat ja siltojen alustat. Myös vesistöjen syvänteiden tai jään halkeamien kohdalla jää voi olla heikompaa.

Jäällä kulkijan vähimmäisvarustukseen kuuluvat kaulalla käyttövalmiina roikkuvat jäänaskalit ja metallipäinen keppi jään kestävyyden koettelemiseen. Lisäksi varavaatteet ja kännykkä on hyvä pakata vesitiiviisti reppuun, joka toimii silloin kelluttavana apuna. Toisen auttamiseksi repun sivutaskuun kannattaa laittaa köysi tai heittoliina. Myös pilli kuuluu jäällä liikkujan varustuksiin. Paljon jäällä liikkuvien paras turvavarustus on kuivapuku.

– Yksin liikkumista jäällä kannattaa välttää. Mukana oleva kaveri voi tarvittaessa soittaa apua ja auttaa pelastautumisessa. Jäälle lähtiessä tulee aina olla mielessä, että jää voi tutussakin paikassa pettää, toteaa Hiltunen.

Miten toimia, jos jää pettää?

  1. Säilytä mielesi rauhallisena ja toimi harkiten.
  2. Huuda heti apua tai puhalla pilliin.
  3. Käänny siihen suuntaan, josta olit tulossa. Riko jäätä edeltäsi niin pitkälle kuin se käsin ja vartalolla särkyy.
  4. Kohota itsesi uintipotkuilla vaaka-asentoon jäänaskaleita apuna käyttäen, ja ponnista jään päälle.
  5. Kieri, ryömi ja konttaa kunnes varmasti olet kestävällä jäällä ja hakeudu nopeasti lämpimään.


Lisämateriaalia:

Ohjeita turvalliseen jäällä liikkumiseen:http://www.viisaastivesilla.fi/etusivu/pelastu_ja_pelasta/jaalla
Kuva vaaranpaikoista: http://www.suh.fi/files/856/vaaranpaikat.jpg (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Videoita turvallisesta jäillä liikkumisesta:
Jään kantavuus: https://youtu.be/V5PeOiHlpA4?list=PLk_ZOpfO8W5FOf33wiTlItVzTYZXdaizL (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Varustautuminen ja jäistä pelastautuminen: https://youtu.be/n6SDMbRYDNo?list=PLk_ZOpfO8W5FOf33wiTlItVzTYZXdaizL (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Asiantuntijan vinkit jäälle: https://youtu.be/kFcoDCZjZyw (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Tarkemmat hukkumistilastot: www.suh.fi/hukkumistilastot
Sisävesien jäätilanne: http://wwwi3.ymparisto.fi/i3/tilanne/fin/Jaanpaksuus/Jaanpaksuus.htm (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Meren jäätilanne: http://ilmatieteenlaitos.fi/jaatilanne (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

LISÄTIEDOT JA MAHDOLLISET HAASTATTELUPYYNNÖT
Hengenpelastuksen koulutussuunnittelija Anne Hiltunen, puh. 044 018 1879, anne.hiltunen(at)suh.fi
Toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen, puh. 040 521 3282, kristiina.heinonen(at)suh.fi