Hyppää sisältöön

3.11.2017 | Syys- ja lokakuun aikana 15 hukkunutta

Syys- ja lokakuun15 hukkuneesta 11 oli miehiä ja neljä naista. Kaksi hukkumisista tapahtui vesiliikenteessä ja yksi uidessa. Lopuissa hukkumisista tapahtumien kulku on epäselvä. Tänä vuonna syys-lokakuussa hukkuneita oli seitsemän enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana.

  • Valitettavasti näyttää siltä, että nyt syksyllä hukkumisten määrä ei juuri ole vähentynyt kesän luvuista. Joskin viime kesänä hukkumiseen johtavia tapaturmia sattui tavanomaista vähemmän. Myös läheltä piti -tilanteita on ollut vesillä jonkin verran, mutta onneksi niissä apu on useimmiten paikalle, SUH:n toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen sanoo.
  • Tällä hetkellä vesillä liikkujien suurimpia vaaratekijöitä ovat kylmä vesi ja muuttuvat sääolosuhteet sekä osassa maata jo jäätyvät vesistöt. Pintaveden lämpötila alkaa pohjoisessa lähestyä nollaa ja muuallakin ollaan vain muutama aste plussan puolella. Näissä oloissa hypotermiasta johtuva tajuttomuus uhkaa pahimmillaan jo 15 minuutin kuluttua veteen tippumisesta.  Ainoa tehokas suoja hypotermiaa ja hukkumista vastaan onkin pelastautumispuku ja pelastusliivit yhdessä, painottaa Heinonen.

Ennakkotietojen mukaan syys-lokakuussa hukkumista tapahtui Etelä-Suomessa peräti 7, Länsi- ja Sisä-Suomessa neljä, kaksi Lounais-Suomessa, yksi Itä-Suomessa sekä yksi Lapissa. Tämän vuoden tammi-lokakuussa hukkuneita on 72, mikä on 12 vähemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana ennakkotietojen mukaan.

Linkkejä:

Tarkemmat hukkumistilastot (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Tietoa hypotermiasta ja hypotermisen uhrin auttamisesta

Ohjeita turvalliseen jäillä liikkumiseen ja pelastautumiseen ym.

Sisävesien jäätilanne (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

LISÄTIETOJA 
Koulutussuunnittelija Anne Hiltunen, gsm 044 0181879, anne.hiltunen(at)suh.fi