Hyppää sisältöön

17.7.2018 | Heinäkuun alkupuolella hukkui 13 ihmistä

Heinäkuun alkupuolella hukkui 13 ihmistä

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) keräämien ennakkotietojen mukaan heinäkuun alkupuolella (15.7. mennessä) hukkui 13 ihmistä. Hukkuneista kaksi oli naisia ja loput 11 miehiä.. Ainakin 12 oli yli 60 -vuotiaita. Hukkumisista kuusi sattui uidessa, viisi vesiliikenteessä ja kaksi hukkumisen syistä on tuntematonta (henkilöt on löydetty hukkuneena lammesta ja toinen laiturin vierestä). Yhteensä tammi-heinäkuun alkupuolen aikana on ennakkotilastojen mukaan hukkunut 41 ihmistä.

 Sää on nyt helteinen ja houkuttelee uimaan. Sinilevä toki varjostaa uimista ja levän määrä on kovasti kasvussa, johtuen helteestä. 

– Uimareiden on hyvä muistaa, että uidaan rannan suuntaisesti, jotta jalat yltävät tarvittaessa pohjaan. Uimaan ei tule lähteä yksin, jotta tarvittaessa on joku paikalla auttamassa. Jos huomaat jonkun olevan hädässä niin toimi H-RAP -säännöllä (https://youtu.be/64r6OUFJlJg (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)):

o   Hälytä lisäapua, jos suinkin mahdollista.

o   Rauhoita pelastettavaa kertomalla hänelle, että apua on tulossa.  

o   Etsi apuväline, jotain mikä kelluttaa

o   Pelasta ja pidä apuväline itsesi ja pelastettavan välissä ja ojenna apuväline pelastettavalle. Jos pelastettava on lähellä rantaa, välineen voi myös heittää hänelle.

– Muistetaan aina valvoa uimassa olevia lapsia, ja uimataidottomat lapset on hyvä pitää käsivarren mitan päässä. Etenkin pienten uimataidottomien lasten kanssa vanhempien valppaus rannalla korostuu, sillä hukkuminen tapahtuu yleensä hiljaa ja todella nopeasti. Pienimmille voi rannan läheisyydessä pukea pelastusliivit päälle. Jos lapsi esimerkiksi sattuu putoamaan laiturilta veteen, niin liivien avulla saadaan lisäaikaa pelastamiseen. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton koulutussuunnittelija Anne Hiltunen kertaa.

Heinäkuun alkupuolen hukkumiskuolemista tapahtui kuusi Länsi- ja Sisä-Suomessa, kolme Itä-Suomessa, kolme Pohjois-Suomessa ja yksi Etelä-Suomessa. Viime vuonna heinäkuun alkupuolella hukkui 6 ihmistä ja tammi-heinäkuun alkupuolella 39 ihmistä.                                                                                                                        

LISÄTIETOJA 


Hengenpelastuksen koulutussuunnittelija Anne Hiltunen Puhelin 044 018 1879, anne.hiltunen(at)suh.fi

Viisaasti Vesillä – projektikoordinaattori Laura Sulkava Puhelin 040 588 8272, laura.sulkava(a)suh.fi


SUH:n ennakkotilastot hukkuneista 2018: http://www.suh.fi/tiedotus/hukkumistilastot/hukkumiset_2018 (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Viisaasti Vesillä -vesiturvallisuuskampanjan sivuilta lisätietoa ja ohjeita turvalliseen vesillä liikkumiseen eri kohderyhmille: www.viisaastivesillä.fi (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Katso tästä Viisaasti Vesillä-kiertueen aikataulu: http://www.viisaastivesilla.fi/etusivu/tapahtumat

Uimahyppyonnettomuuksissa vammautuvat ovat lähes poikkeuksetta nuoria miehiä aikuisuutensa kynnyksellä. Jokainen onnettomuus on tragedia, joka vaikuttaa paitsi vammautuneeseen, myös hänen läheisiinsä. Siksi yksikin onnettomuus on liikaa: https://www.invalidiliitto.fi/tiedamihinhyppaat (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Pintaveden lämpötilat (SYKE)http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/90/twlx2/vesitilanne.html (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Levätilanne (SYKE): http://www.ymparisto.fi/levatilanne (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)