Hyppää sisältöön

12.7.2018 | Kesäkuussa hukkui 9 ihmistä

Kesäkuussa hukkui 9 ihmistä

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) keräämien ennakkotietojen mukaan kesäkuussa hukkui 6 ihmistä, joista juhannuksena kolme.

12.7.2018

TIEDOTE

KESÄKUUSSA HUKKUI 9 IHMISTÄ

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) keräämien ennakkotietojen mukaan kesäkuussa hukkui 9 ihmistä, joista juhannuksena kolme. Hukkuneet olivat yhtä lukuun ottamatta miehiä. Hukkumisista neljä sattui uidessa, kaksi vesiliikenteessä, yksi hukkuminen putoamisen seurauksena ja kahden hukkuneen syytä ei tiedetä. Yhteensä tammi-kesäkuussa on ennakkotilastojen mukaan hukkunut 28 ihmistä.                                                                                

  • Vesiliikenteeseen liittyvät hukkumiskuolemat tapahtuvat usein melko lähellä rantaa, tutuilla vesillä, jossa ollaan liikkeellä pienehköllä moottori- tai soutuveneellä. Iso osa näistä hukkumisista olisi vältettävissä, mikäli ihmiset käyttäisivät pelastusliivejä aina vesille lähtiessään ja tiedostaisivat veteen liittyvät riskit, muistuttaa SUH:n koulutussuunnittelija Anne Hiltunen
  • Myös vesiurheilua eri välineillä – kuten sup-laudalla, kanootilla tai vesijetillä – harrastavien on syytä käyttää käyttötarkoitukseen sopivia kelluntaliivejä, vaikka olisivatkin uimataitoisia.

Sää on alkukesänä ollut aurinkoinen ja lämmin. Kuitenkin uimavedet on olleet suhteellisen kylmiä.

  • Uimareiden on hyvä muistaa, että uidaan rannan suuntaisesti, jotta jalat yltävät tarvittaessa pohjaan. Uimaan ei tule lähteä yksin, jotta tarvittaessa on joku paikalla auttamassa esimerkiksi krampin yllättäessä. Saunan jälkeen on hyvä vilvoitella hetki ennen veteen hyppäämistä etenkin, kun vedet ovat tavallista viileämpiä. Kylmä vesi voi myös kangistaa pidemmällä matkalla, joten turhia riskejä kannattaa välttää, Hiltunen toteaa.
  • Uimassa olevia lapsia tulee valvoa herkeämättä ja riittävän lähellä – mielellään käsivarren mitan päässä. Etenkin pienten uimataidottomien lasten kanssa vanhempien valppaus rannalla korostuu, sillä hukkuminen tapahtuu yleensä hiljaa ja todella nopeasti. Jos katse on esimerkiksi kännykässä niin silloin tällainen tilanne saattaa valitettavasti jäädä huomaamatta. Mökillä kannattaa sopia, kuka milloinkin on vastuussa lasten valvonnasta ja pienimmille voi rannan läheisyydessä pukea pelastusliivit päälle.

Kesäkuun hukkumiskuolemista tapahtui kaksi Etelä-Suomessa, kaksi Itä-Suomessa, sekä kaksi Länsi- ja Sisä-Suomessa. Viime vuonna kesäkuussa hukkui 11 ihmistä ja tammi-kesäkuussa 33 ihmistä.                                                                                                                                                                    

LISÄTIETOJA

 
Hengenpelastuksen koulutussuunnittelija Anne Hiltunen Puhelin 044 018 1879, anne.hiltunen(at)suh.fi

Viisaasti Vesillä – projektikoordinaattori Laura Sulkava Puhelin: 040 588 8272 laura.sulkava(a)suh.fi


SUH:n ennakkotilastot hukkuneista 2018: http://www.suh.fi/tiedotus/hukkumistilastot/hukkumiset_2018 (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Viisaasti Vesillä -vesiturvallisuuskampanjan sivuilta lisätietoa ja ohjeita turvalliseen vesillä liikkumiseen eri kohderyhmille: www.viisaastivesillä.fi (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Uimahyppyonnettomuuksissa vammautuvat ovat lähes poikkeuksetta nuoria miehiä aikuisuutensa kynnyksellä. Jokainen onnettomuus on tragedia, joka vaikuttaa paitsi vammautuneeseen, myös hänen läheisiinsä. Siksi yksikin onnettomuus on liikaa: https://www.invalidiliitto.fi/tiedamihinhyppaat (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Pintaveden lämpötilathttp://wwwi3.ymparisto.fi/i3/tilanne/fin/Lampotila/Lampotila.htm (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Pelastusvideot:

Kun huomaat jonkun olevan hädässä veden varassa, toimi näin (HRAP): https://youtu.be/64r6OUFJlJg (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Ämpärillä pelastaminen: https://youtu.be/TMI5-uMKFaI (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Pelastusrenkaalla pelastaminen: https://youtu.be/JlCPiSfPJM4 (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)