Hyppää sisältöön

Syyskuussa hukkui 9 ihmistä – kylmä vesi ja vaihtelevat olosuhteet suurimpia vaaratekijöitä

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) median välityksellä kerättyjen ennakkotietojen mukaan syyskuussa hukkui 9 ihmistä. Kaksi hukkumista tapahtui uidessa, kaksi veteen putoamisen seurauksena, yksi vesiliikenteen yhteydessä ja neljässä tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Tammi-syyskuussa hukkuneiden kokonaismäärä on 67.

SUH:n ennakkotilastoihin perustuva kuva.

Kun syksy etenee, illat pimenevät ja vesistöjen lämpötilat laskevat. Syyskuun aktiivinen vesillä liikkuminen johti moniin vaaratilanteisiin ja valitettavasti myös hukkumisiin.

¨Tällä hetkellä kylmä vesi ja vaihtelevat sääolosuhteet ovat suurimpia vaaratekijöitä vesillä ja veden äärellä liikkujille. Kylmä vesi kangistaa ja veden varaan joutuminen, erityisesti ilman suojavarusteita, voi olla kohtalokasta hyvinkin nopeasti¨, sanoo SUH:n hengenpelastuksen koulutussuunnittelija Aleksandr Efimov.

Viileässä vedessä hypotermian vaara on läsnä ilman oikeanlaisia suojavarusteita. Toinen iso riskitekijä kylmän veden aikaan on kylmäsokki.

¨Ihmisen pudotessa kylmään veteen tulee usein kylmäsokkireaktio, mikä aiheuttaa sen, että ihmisen kyky pidättää hengitystään normaalista 60–90 sekunnista laskee muutamaan sekuntiin. Tämä lisää olennaisesti hukkumisen riskiä¨, kertoo Efimov.

¨Pitää myös muistaa, että kun henkilö putoaa veteen, kastuneet vaatteet lisäävät merkittävästi painoa ja tekevät uimisesta haastavampaa. Tämän vuoksi pelastusliivien käyttö on entistä tärkeämpää¨, lisää Efimov.

Suomessa hukkuu tapaturmaisesti vuosittain 100–150 ihmistä, joista tilastojen mukaan noin puolet alkoholin vaikutuksen alaisena. Tyypillinen vesiliikenteessä hukkuja putoaa veneestä tai joutuu veden varaan veneen kaatuessa ilman pelastusliivejä. Uimiseen liittyvissä hukkumisissa arvioidaan usein oma uimataito tai toimintakyky väärin, lähdetään uimaan yksin tai jätetään lapset valvomatta. Useimmat hukkumistapaukset sattuvat tutuissa vesistöissä, lähellä rantaa.

¨Vaaratilanne voi sattua kenelle tahansa, myös itselle. Onnettomuus yllättää aina, joten paras keino varautumiseen on huomioida turvallisuusasiat jo ennen vesille lähtemistä¨, muistuttaa Efimov.

Syyskuun hukkumiskuolemista tapahtui neljä Länsi- ja Sisä-Suomen alueella, kolme Etelä-Suomen alueella, yksi Lounais-Suomessa ja yksi Itä-Suomessa.

Kuluneen vuoden hukkumisista 15 on tapahtunut vesiliikenteen yhteydessä, 13 uidessa, 6 jäihin vajoamisen seurauksena, 11 veteen putoamisen seurauksena ja 22 tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Tämän vuoden hukkuneista 43 on ollut miehiä, 6 naisia ja 18 tapauksessa sukupuoli ei ole tiedossa. Viime vuonna syyskuussa hukkui SUH:n ennakkotilastojen mukaan 8 ihmistä ja tammi-syyskuussa 79 ihmistä.


LISÄTIETOJA

Aleksandr Efimov, hengenpelastuksen koulutussuunnittelija
puh. 010 3407 340, aleksandr.efimov(at)suh.fi

Niko Nieminen
, viestintäasiantuntija
puh. 0400 469 202, niko.nieminen(at)suh.fi


SUH:n ennakkotilastot hukkumisista 2023 (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Ennakkotilastot hukkumisista hakukone 2004-2023 (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Tietoa vesi- ja jääturvallisuudesta