Hyppää sisältöön

Elokuussa hukkui 9 ihmistä

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) median välityksellä kerättyjen ennakkotietojen mukaan elokuussa hukkui 9 ihmistä. Neljä hukkumista tapahtui uidessa, yksi vesiliikenteen yhteydessä, yksi veteen putoamisen seurauksena ja kolmessa tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Tammi-elokuussa hukkuneiden kokonaismäärä on 68, josta 49 tapahtui kesäkuukausien aikana.

SUH:n ennakkotilastoihin perustuva kuva 1.1.-31.8.2024 välisenä aikana hukkuneista.

Kesäkuukausina hukkuneita oli 49, mikä on yhdeksän enemmän kuin viime vuonna (40) ja lähes sama kuin viimeisen 10 vuoden keskiarvo (50). Vaikka hukkumisten määrä on pitkällä aikavälillä laskenut, kesäkuukausien lukemat ovat pysyneet melko vakaina viimeiset 10 vuotta. Tammi-elokuun kokonaisluku on 68, mikä on 11 enemmän kuin viime vuonna (57) ja 5 vähemmän kuin 10 vuoden keskiarvo (77) tammi-elokuun osalta.

Hukkumiset kesäkuukausina vuosina 2015–2024
SUH:n ennakkotilastoihin perustuva kuva vuosien 2015-2024 hukkumisista kesä-elokuun aikana.
Hukkumiset tammikuu-elokuu vuosina 2015–2024

SUH:n ennakkotilastoihin perustuva kuva vuosien 2015-2024 hukkumisista tammi-elokuun aikana.

Vesillä vaaratilanteita

Hukkumistapausten lisäksi vesillä oli elokuussa runsaasti vaaratilanteita, vaikkakin puolet vähemmän kuin heinäkuussa.

  • Elokuussa yleisiä vesipelastustehtäviä olivat veneilyonnettomuudet, uimareiden pelastamiset vedestä ja henkilöiden eksymiset vesistöjen läheisyydessä. Tapaukset päättyivät onnellisesti, kun veden varaan joutuneet saatiin pelastettua ajoissa tai he selvisivät omin avuin rantaan, sanoo SUH:n vesiturvallisuusasiantuntija Anne Hiltunen.
  • Äkillisesti vaihtuvat sääolosuhteet ovat lisänneet vesillä vaaratilanteita. Tämä ilmiö näkyy erityisesti kesän läheltä piti -tilastoissa, jatkaa Hiltunen.

Hukkumistapaturmien taustat

Suomessa hukkuu tapaturmaisesti vuosittain 100–150 ihmistä, joista noin puolet kesäkuukausien aikana. Hukkumiset tapahtuvat useimmiten uinnin, pulikoinnin tai vedessä vilvoittelun yhteydessä. Myös tahattomat veteen putoamiset rannalta tai laiturilta, sekä vesikulkuneuvoilla, erityisesti soutuveneillä, liikkumisen yhteydessä hukkuneet nousevat esiin kesäkuukausien tilastoissa. Useimmat hukkumistapaukset tapahtuvat tutuissa vesistöissä, lähellä rantaa. Oikeilla turvallisuuskäytännöillä, kuten pelastusliivien käytöllä ja selvin päin vesillä olemisella, suurin osa hukkumisista olisi vältettävissä.

Elokuun hukkumiskuolemista tapahtui kaksi Länsi- ja Sisä-Suomen alueella, kaksi Itä-Suomen alueella, kaksi Pohjois-Suomen alueella, yksi Lounais-Suomen alueella, yksi Lapin alueella ja yksi Etelä-Suomen alueella. Alkuvuoden hukkumisista 22 on tapahtunut uidessa, 11 on tapahtunut vesiliikenteen yhteydessä, 9 jäihin vajoamisen seurauksena, 2 tahattomasti veteen putoamisen seurauksena ja 24 tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Tämän vuoden hukkuneista 45 on miehiä, 7 naisia ja 16 tapauksessa sukupuoli ei ole tiedossa. Viime vuonna elokuussa hukkui SUH:n ennakkotilastojen mukaan 11 ihmistä ja tammi-elokuussa 57 ihmistä.

Tiedotteessa on verrattu Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton ennakkotilastoja hukkumisista Suomessa. Ennakkotilastot kerätään mediasta ja avoimista viranomaislähteistä. Viralliset luvut hukkuneista löytyvät aikanaan Tilastokeskuksen kuolinsyytilastoista noin vuotta myöhemmin.


Lisätietoja:

Ajankohtaiset hukkumistilastot 2024 (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Tietoa hukkumisista Suomessa (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Vinkkejä vesiturvallisuuteen

Anne Hiltunen

Vesiturvallisuusasiantuntija
010 3407 333
anne.hiltunen@suh.fi