Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) JääturvallisuusLähettiläät -kampanjan lähettiläät on valittu kaudelle 2024–2025. Kampanjan tavoitteena on yhteistyössä lähettiläiden kanssa tuoda esiin jäällä liikkumisen monipuoliset mahdollisuudet, unohtamatta kaikkein tärkeintä: turvallisuutta. Kampanjaa voi seurata SUH:n sosiaalisen median kanavilla @viisaastivesilla. (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Jäällä vietetty aika on olennainen osa suomalaista elämäntapaa. Se tarjoaa virkistystä, rauhaa ja ainutlaatuisen yhteyden luontoon. Vaikka jäällä liikkuminen avaa monipuolisia harrastus- ja vapaa-ajan mahdollisuuksia, siihen liittyy myös merkittäviä riskejä.
Suomessa hukkuu vuosittain keskimäärin 150 ihmistä, joista noin 18 menehtyy jäihin vajoamisen seurauksena. Jäihin hukkuneista 87 prosenttia on miehiä, ja suurin osa tapauksista tapahtuu sisävesistöissä. Kolmasosa sijoittuu Itä-Suomeen, ja huomionarvoista on, että kolmasosa hukkumisista liittyy moottoriajoneuvolla ajamiseen jäällä. Hukkumisriskiä kasvattavat heikentynyt toimintakyky ja huono uimataito, sairaudet, turvallisuusvarusteiden käyttämättä jättäminen, päihteiden käyttö sekä vesiympäristöön liittyvien riskien tuntemattomuus.
- Haluamme kampanjan avulla pelottelun sijaan tutustuttaa ihmisiä turvalliseen jäällä liikkumiseen ja sitä kautta mahdollistaa upeita elämyksiä. Turvallisuus ei vähennä kokemuksen iloa, vaan mahdollistaa siitä täysipainoisen nauttimisen, sanoo SUH:n viestintäasiantuntija Niko Nieminen.
- Jääturvallisuuslähettiläämme johdattavat ihmiset kuvien ja videoiden kautta ainutlaatuisille jääseikkailuille, toimien samalla esimerkkeinä. He jakavat tärkeää tietoa, turvallisuusvinkkejä sekä henkilökohtaisia tarinoita ja tunnelmia jäältä. Tavoitteenamme on, että heidän kauttaan ihmiset oppivat turvallisia toimintatapoja ja inspiroituvat nauttimaan jäällä liikkumisesta turvallisesti, jatkaa Nieminen.
Jääturvallisuuskampanjan sydämenä toimii monialainen joukko lähettiläitä, jotka heijastavat jäällä liikkuvien ihmisten laajaa kirjoa. Mukana on niin nuoria kuin vanhempia, naisia ja miehiä, pelastusalan ammattilaisia, kouluttajia sekä eräoppaita. Jääturvallisuuslähettiläät ovat intohimoisia jäällä liikkujia, joilla on vahva halu edistää turvallisuutta jäällä.
JääturvallisuusLähettiläät 2024–2025
- Miikka Kallio (@miikka.kallio (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)): Suomen Retkiluistelijoiden kokenut retkenvetäjä ja Suomen Ladun vuoden innostaja. Miikka jakaa intohimoaan ja asiantuntemustaan jäällä liikkumisesta, innostaen muita turvalliseen jäällä retkeilyyn.
- Jäähavaintomiehet (@jaahavaintomiehet (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)): Asiantunteva ryhmä, joka seuraa jääolosuhteita ja jakaa elintärkeää tietoa jäiden kunnosta ja turvallisuudesta. He auttavat yleisöä ymmärtämään jään dynamiikkaa ja edistävät turvallista jäällä liikkumista.
- Maija Mehto (@me.maija (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)): Täysin jäähän hurahtanut Suomen Retkiluistelijoiden retkenvetäjä ja viittä vaille valmis erä- ja luonto-opas. Maija on monipuolinen luonnossa liikkuja, joka haluaa jakaa jääinnostustaan ja turvallisuustietoa sekä rohkaista ihmisiä hyödyntämään talviliikuntamahdollisuuksia turvallisesti.
- Oula-Matti Peltonen (@oulamattipeltonen (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)): Koulutettu turvallisuusasiantuntija sekä luonto- ja seikkailuliikunnan opettaja. Oula-Matti yhdistää ammattitaitonsa ja intohimonsa edistääkseen jääturvallisuutta.
- Raisa Järvenkylä (@skrinnare (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)): Intohimoinen retkiluistelija ja jään valokuvaaja. Raisa haluaa näyttää jään kauneuden myös niille, jotka eivät itse liiku jäällä. Hän on Suomen Retkiluistelijoiden retkenvetäjä ja aktiivinen jääturvallisuuden sanansaattaja: ”Järki jäällä – ei jäässä, vaikka joskus homma voi hurjalta näyttääkin!”
- Jani Ollikainen (@janiollikainen): (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) Kalastusopas ja luonnossa liikkumisen harrastaja. Jani puhuu turvallisen jäällä liikkumisen puolesta ja jakaa vinkkejään kalastuksesta jääolosuhteissa.
- Arto Halme: Retki- ja eräopas sekä ulkoilmaihminen. Arto kannustaa erätaitojen vaalimiseen ja jääturvallisuuden edistämiseen.
- Eva-Lotta Backman (@elbaadventures (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)): Melonnan ja retkiluistelun kokenut kouluttaja. Eva-Lotta jakaa tietotaitoaan ja innostustaan turvalliseen jäällä liikkumiseen, rohkaisten ihmisiä kokeilemaan uusia lajeja turvallisesti.
- Mari Kiuru (@pinnalta_kerrottua (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)): Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen ensihoidon esimes ja SUH:n hengenpelastuskouluttaja. Mari puhuu ennakoinnin ja varautumisen merkityksestä jäällä liikuttaessa sekä jakaa ensiapuvinkkejä vahinkojen varalle.
- Tuomo Rasimus (@tuomo.rasimus (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)): Luonnossa liikkumisen intohimoinen harrastaja. Tuomo puhuu vahvasti jääturvallisuuden puolesta ja jakaa kokemuksiaan luonnon monipuolisista liikuntamahdollisuuksista.
- Juha Salonen (@taimenmies (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)): Lajikalastaja ja bloggari (taimenmies.blogspot.com), Stadin Kalajunnut -kalakerhon ohjaaja ja kalastusverkkokaupan sisällöntuottaja. Juha kohtaa talven haasteet uusien lajien jahtaamisessa ja tuottaa sisältöä muiden talvikalastuksesta ja jäällä liikkumisesta kiinnostuneiden iloksi ja hyödyksi.
- Teemu Valkonen (@pelastajateemu (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)): Keski-Suomen pelastuslaitoksen pelastaja ja SUH:n hengenpelastuskouluttaja. Teemu tuo esiin pelastusalan näkökulman jääturvallisuuteen ja jakaa ammattitaitoaan turvallisuuden edistämiseksi.
- Vuokko Vuorela (@vuokko.karoliina (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)): Vapaaehtoinen meripelastaja ja aktiivinen luonnossa liikkuja. Vuokko korostaa turvallisuuden merkitystä erityisesti nuorille ja kannustaa vastuulliseen jäällä liikkumiseen.
- Otto Cichoracki (@kalastajanmaailma (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)): Kalastusaiheisen sisällöntuottaja, tunnetaan sosiaalisessa mediassa nimellä @kalastajanmaailma. Otto jakaa kokemuksiaan ja vinkkejään kalastuksesta jäällä, edistäen turvallisia kalastustapoja.
- Elina Behm (@elonvimma (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)): Innokas retkiluistelija ja ulkoilmaliikkuja. Elinaa kiinnostavat elämyksellinen ja turvallinen jäällä liikkuminen sekä jään kauneus eri muodoissaan. Hänen mielestään parasta on, kun jää opettaa koko ajan itsestään lisää!
- Mikko Nikkinen (@mikkonikkinen_photography (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)): Tavallinen suomalainen mies. ’’Liikun kiireettä luonnossa ympäri vuoden enkä suorita siellä mitään. Kun viivyn siellä rauhassa, eikä minulla ole sieltä kiire pois, saan siitä mielenrauhaa ja elinvoimaa’’. Mikko haluaa kannustaa ihmisiä arvioimaan huolellisesti jäälle menemisen tarvetta ja rohkaisee tekemään sen vain turvallisesti.
- Peter Forsström (@forsstrompeter (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)): Hurtigrutenin retkiopas ja kylmäsokin asiantuntija. Peter tuo esiin arktisen alueen jääturvallisuuden erityispiirteitä ja haasteita, jakaen tietämystään vaativista olosuhteista.
Seuraa kampanjaa sosiaalisessa mediassa. Instagram, Facebook ja TikTok: @viisaastivesilla (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
JääturvallisuusLähettiläät -kampanja on SUH:n sitoutumista jääturvallisuuden edistämiseen. Seuraamalla kampanjaa, saat arvokasta tietoa ja vinkkejä turvalliseen jäällä liikkumiseen. Liity mukaan – yhdessä teemme Suomen jäistä turvallisemman paikan kaikille!
JääturvallisuusLähettiläät – Viisaasti vesillä
Tietoa hukkumisista – Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Vinkkejä jääturvallisuuteen