– Kevätjään paksuus ei kerro sen turvallisuudesta. Tässä vaiheessa kevättä auringonsäteily tunkeutuu jään sisälle ja lähtee irrottamaan jääkiteitä toisistaan. Vaikka jääkerrokset ovat vielä paksuja, niin suuri osa jäästä on kohvajäätä ja välissä on vesikerroksia. Kantavuus ei ole sama kuin teräsjäässä. Päältä päin ei aina näe, onko jää haurastunutta vai ei, sanoo Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton viestintäasiantuntija Niko Nieminen.
– Kireä pakkasyö pystyy jäädyttämään hauraan jään kestäväksi, koska yöpakkanen saa jääkiteet jäätymään takaisin tosiinsa kiinni. Aamupäivän aikana jää kantaa mahdollisesti aika hyvin, mutta iltapäivällä sään lämmetessä jää haurastuu uudestaan. Vuorokauden aikana vaihtelut ovat hyvinkin suuria, muistuttaa Nieminen.
Ilman turvavarusteita kevätjäille ei missään tapauksessa kannata lähteä ja etenkin eteläisessä Suomessa jäille menoa on jo syytä välttää kokonaan.
– Jäälle lähtiessä tulee varustautua turvavälinein ja niitä on opeteltava käyttämään. Vähimmäisvarustukseen kuuluvat kaulalla käyttövalmiina roikkuvat jäänaskalit siltä varalta, jos jää pettää. Jäälle ei tule lähteä yksin ja mukaan tulisi mielellään myös ottaa kättä pidempää jään kantavuuden koettelemiseen sekä vesitiiviiksi pakattuun reppuun vaihtovaatteet ja kännykkä. Lisäksi kuivapuku tuo lisäturvaa usein jäällä liikkuvalle, sanoo Nieminen.
SUH:n median välityksellä keräämien ennakkotietojen mukaan on tänä vuonna hukkunut 4 ihmistä, joista 1 on mies ja 3 tapauksessa sukupuoli ei ole selvillä. Alkuvuoden hukkumiskuolemista tapahtui 2 Etelä-Suomessa, 1 Pohjois-Suomessa ja 1 Lounais-Suomessa. Ennakkotilastojen mukaan viime vuonna maaliskuussa hukkui 4 ihmistä ja tammi-maaliskuussa 11 ihmistä.
– Jäälle lähtöä on aina syytä harkita tarkkaan. Vanha mantra – järki jäällä, toimii edelleen. Ylipäätään jäälle tulee aina lähteä ajatuksella, että jää voi tutuissakin paikoissa pettää, muistuttaa Nieminen.
Jos jää pettää, säilytä mielesi rauhallisena ja toimi harkiten:
- Huuda heti apua tai puhalla pilliin.
- Käänny siihen suuntaan, josta olit tulossa. Jos kuljit hiihtäen, irrota sukset ellet muuten pääse ylös.
- Riko jäätä edeltäsi niin pitkälle kuin se käsin ja vartalolla särkyy.
- Kohota itsesi uintipotkuilla vaaka-asentoon jäänaskaleita apuna käyttäen, ja ponnista jään päälle.
- Kieri, ryömi ja konttaa kunnes varmasti olet kestävällä jäällä.
- Hakeudu nopeasti lämpimään.
Lisätietoja
Niko Nieminen, viestintäasiantuntija, puh. 0400 469 202, niko.nieminen(at)suh.fi
Anne Hiltunen, koulutussuunnittelija, puh. 044 018 1879, anne.hiltunen(at)suh.fi
Jääturvallisuusetiketti (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Jääturvallisuus -webinaari (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Lue lisää turvallisesta jäällä liikkumisesta (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Lataa ilmainen Järki Jäällä -opas (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Tutustu Järki jäällä -videoihin (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)