Maailman terveysjärjestön (WHO) (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) arvion mukaan maailmassa hukkuu 236 000 ihmistä vuodessa. Hukkuvien määrä saattaa todellisuudessa olla jopa nelin- viisinkertainen tilastoinnin puutteiden vuoksi. Hukkuminen on kolmanneksi yleisin tapaturmainen kuolinsyy maailmanlaajuisesti. Erityisesti hukkumiset koskettavat matalan- ja keskitulotason maissa asuvia, mutta ne aiheuttavat edelleen lukuisia ehkäistävissä olevia kuolemia myös korkean tulotason maissa, kuten Suomessa.
Suomessa on viimeisen kymmenen vuoden aikana hukkunut tapaturmaisesti keskimäärin 147 ihmistä vuodessa.
Hukkumiset Suomessa
Suomessa on viimeisen kymmenen vuoden aikana hukkunut tapaturmaisesti keskimäärin 147 ihmistä vuodessa. Trendi on vähenevä, mutta väkilukuun suhteutettuna hukkumisia tapahtuu Suomessa kaksi kertaa enemmän kuin Ruotsissa ja Norjassa. Vuonna 2021 Suomessa hukkui 3,0 ihmistä 100 000 asukasta kohden.
Yleisimmät tapahtumatyypit hukkumisissa ovat:
- uiminen, pulikointi tai vilvoittelu
- tahaton veteen joutuminen
- vesikulkuneuvolla liikkuminen
- jäihin putoaminen
Hukkumiset tapahtuvat yleensä ihmiselle vuosikymmenten ajalta tutuissa tilanteissa ja tekemisessä. Toimintaa on jatkettu samalla tavoin esimerkiksi ilman pelastusliivejä, vaikka toimintakyky on huonontunut. Hukkuva on usein tilanteessa yksin.
Humalassa alttius tapaturmille kasvaa. Keskimäärin puolet tapaturmaisesti hukkuneista ovat olleet alkoholin vaikutuksen alaisena.
Veteen liittyvä vaikea tai huono toimintaympäristö aiheuttaa usein vaikeuksia. Ongelmiin saatetaan joutua huonon laiturin, vaikeakulkuisen rannan, kiikkerän veneen tai heikon jään vuoksi. Nämä aiheuttavat odottamatonta veteen joutumista ja vaikeuttavat pelastautumista.
Hukkumisia tapahtuu kaikissa ikäryhmissä, mutta lapset ja ikääntyvät ovat Suomessa erityisiä riskiryhmiä. Hukkuneista yli 80 prosenttia on miehiä.

Suurin osa hukkumisista voitaisiin välttää:
- oikealla turvallisuusasenteella ja varautumisella,
- pukemalla pelastusliivit aina vesille lähdettäessä,
- olemalla vesillä selvin päin sekä
- pitämällä huolta omasta toimintakyvystä ja uimataidosta.
Sukella pintaa syvemmälle
