Ikäviltä uutisilta ei vältytty marraskuun alussakaan, kun mediassa uutisoitiin lapsen hukkuneen Porvoon uimahallissa. Alle kouluikäisten lasten tapaturmaisista kuolemansyistä hukkuminen on yksi yleisimmistä, mutta uimahallissa nämä ovat harvinaisia.
– Todella ikävä uutinen. Varsinkin lasten hukkumiskuolemat koskettavat. Kauhea muistutus siitä, että hukkuminen tapahtuu hiljaa, kommentoi SUH:n viestintäasiantuntija Niko Nieminen.
Syksyn säät vaihtelevat ja talvi tekee tuloaan. Vesillä liikkujien suurimpia vaaratekijöitä ovat tällä hetkellä kylmä vesi ja muuttuvat sääolosuhteet. Kylmä vesi kangistaa ja veden varaan joutuminen, erityisesti ilman pelastautumispukua, voi olla kohtalokasta hyvinkin nopeasti.
– Viileässä vedessä hypotermian vaara on suuri ilman oikeanlaisia suojavarusteita. Kaikilla vesillä liikkujilla on akuutin hypotermian vaara. Moni veden varaan joutuneista menehtyy, ennen kuin apu saadaan paikalle, kommentoi Nieminen.
– Oikean varautumisen ja varustautumisen merkitys on oleellista. Jos nyt vielä vesillä liikkuu, niin pelastautumispuku ehdottomasti päälle. Viisas veneilijä pukee pelastusliivit aina vesillä liikkuessa, sanoo Nieminen.
Kuluneen vuoden hukkuneista 73 on ollut miehiä, 10 naisia ja 18 tapauksessa sukupuoli ei ole tiedossa. Lokakuun hukkumiskuolemista tapahtui kaksi Länsi- ja Sisä-Suomen alueella, kaksi Etelä-Suomessa, yksi Lounais-Suomessa sekä yksi Pohjois-Suomessa. Ennakkotilastojen mukaan viime vuonna lokakuussa hukkui 4 ihmistä ja tammi-lokakuussa 80 ihmistä.
LISÄTIETOJA
Niko Nieminen, viestintäasiantuntija, puh. 0400 469 202, niko.nieminen(at)suh.fi
Anne Hiltunen, koulutussuunnittelija, puh. 044 018 1879, anne.hiltunen(at)suh.fi
SUH:n ennakkotilastot hukkuneista 2020 (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Ohjeita ja videoita turvalliseen vesillä liikkumiseen (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Viisaasti vesillä – Hukkumattomuudenlupaus (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Pelastusvideot:
Kun huomaat jonkun olevan hädässä veden varassa, toimi näin (HRAP) (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Ämpärillä pelastaminen (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Pelastusrenkaalla pelastaminen (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
———————
Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) on koulutus- ja valistusorganisaatio, jonka perustehtävänä on uimataidon, vesiturvallisuuden ja olosuhteiden edistäminen. Jokaisella tulee olla mahdollisuus oppia uimaan ja ennakoimaan mahdollisia vaaratilanteita sekä riittävät tiedot ja taidot itsensä tai toisen pelastamiseen veden varasta